Tartalom

(2013-10-10)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Felőrli az idegeket - Alsózsolca törvényességre vágyik

Nem hozott megbékélést Alsózsolcán a helyi roma kisebbségi önkormányzat és a metodista lelkész szervezésében augusztusban megtartott tüntetés, amelyen másfél száz helybeli roma kért bocsánatot Alsózsolca lakóitól, miután négyen bántalmaztak egy idős férfit a saját udvarán.

Publicisztika

Publicisztika

A fekete lyuk - a Sorsok Házáról

Sorsok Háza lesz a neve a holokauszt gyermek áldozatainak emlékét őrző intézménynek. Az új múzeum a régi józsefvárosi pályaudvaron, 2014 tavaszán nyílik majd meg, amint arról a parlamentben Lázár János egy nemzetközi sajtótájékoztatón beszámolt. A név nyilvánvaló utalás Kertész Imre regényére, és talán a fenti mondatra is.

Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Egotrip

Elég baj az

"Pipa, farmernadrág, dzseki, oldalszatyor, titokzatos mosolygás" - sorolta Bartos Tibor "mérhetetlen hiúságának" attribútumait 1982 végén "Bereznay" tmt., vagyis titkos munkatárs. "Elképzeli magának, hogy milyen lehet a 'nagy magányos amerikai ALKOT"', és azt megjátssza" - tette még hozzá, és ki tudja, hogy egyengetni vagy épp ellenkezőleg, nehezíteni akarta-e ezzel Bartos útját.

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Perverz fogyasztóvédelem

Amikor én még kislány voltam, a szünetekben párosával körbe kellett sétálnunk az iskola folyosóján, és amikor becsengettek, vigyázzba kellett vágnunk magunkat. Egyszer a mögöttem álló fiú felhúzta a szoknyámat, én rászóltam, az épp ott strázsáló igazgató pedig intőt adott nekem, mert vigyázzállás alatt beszéltem. Akkor ezt rém igazságtalannak éreztem.

Sajó László Öt és feles

Egotrip

Az utolsó dance

Szeptember legvége, szél, alignap. Hétfő. Majd nyugdíjasjegyet kérek, gondolja K. Dezső, meccsre is azt veszek. Csak engedjenek be. Az Állatkert lakói izgatottak, nemsokára viszik őket a Vidám Parkba.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Adja vagy nem adja?

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben bűnösnek találta hivatali hatalommal való visszaélés, valamint kenőpénz elfogadásának bűntettében, és nem jogerősen 10 év börtönre ítélte Ivo Sanadert, aki 2003 végétől 2009 nyaráig Horvátország miniszterelnöke volt.

A szerk.

A szerk.

Megbocsátani a megbocsátás kényszerét

Aki korán kel, aranyat lel! Bajnai Gordon hétfőn hajnalban dobott egy SMS-t Gyurcsány Ferencnek, hogy aki le akarja váltani Orbán Viktort, az rossz ember nem lehet, kivéve Dopemant, ők pedig a jóemberek ünneplésének régi zászlóvivői, különösen Juhász Péter, a népek kovásza, aki még a Milla szakreferenseként százezrével mozgatta meg a tömegeket.

Belpol

Belpol

Sikkasztás vagy szolidaritás? - Szakszervezeti hirig

Két év alatt több mint ötmillió forint tagdíjat fizetett be a Liga Szakszervezeti Szövetség kasszájába a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a Cser Ágnes elnökölte egészségügyi szakszervezet helyett, noha Cser Ágnes többször a VDSZSZ és a Liga elnöki tisztét is viselő Gaskó István tudomására hozta, hogy megszüntették tagsági jogviszonyukat a Ligában. Gaskó szerint ez részükről szolidaritás volt. A rendőrség nyomoz.

Interjú

Belpol

"Megszűnik a kijárásos rendszer"

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke

Kiszámítható finanszírozási rendszere és a versenyt ösztönző intézkedései miatt fogadta el a Magyar Rektori Konferencia a kormány felsőoktatási stratégiáját. Mezey Barna elnök szerint ugyanakkor továbbra is tisztázatlan a rektorok és az egyetemekre kerülő kancellárok viszonya.

Interjú

Belpol

"Értelmetlen lenne az eladás"

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója a Mol és az INA viszonyáról

Milyen következményei lehetnek annak, ha a Mol politikai okokból megválik az INA olajipari nagyvállalatban meglévő 49,1 százalékos részesedésétől? Az energiaszektor szakértőjét a magyar és a horvát fél egymásrautaltságáról és a térség energiaellátásának stratégiai dilemmáiról kérdeztük.

Külpol

Olaszország

Külpol

Lovagi tor

Az újabb kormányválság és belpolitikai zűrzavar veszélyét elhárító és talán messzemenő következményekkel is járó olasz parlamenti bizalmi szavazást már másnap kiszorította a vezető hírek közül a lampedusai tragédia.

Zene

Zene

"Mint a ritka virágok" – Sam Lee folkzenész

Október 12-én a Művészetek Palotájában ad koncertet Sam Lee, aki tavaly igen nagy figyelmet keltett Mercury-díjra jelölt bemutatkozó albumával. A régi angol balladákat gazdag és eredeti hangszereléssel elővezető énekes-gyűjtő-tanárral telefonon beszélgettünk.

mi a kotta?

Zene

Mózes úr

"15-i levele az őrületbe kerget. Ez a zsidó egoizmus! Elegendő, hogy az emberből antiszemitát csináljon. Ez a faji büszkeség, ez a szolidaritás! Azt gondolja, hogy engem bármelyik cselekedetemben az a gondolat vezérel, hogy német vagyok?

Koncert

Zene

Jeney Zoltán születésnapi koncertje

"Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba", juthatott volna eszébe Recenzensnek a híres Hérakleitosz-aforizma, amikor belépett a BMC szépségesen egyszerű, remek akusztikájú hangversenytermébe.

Koncert

Zene

Joe Bonamassa

A gitárhős nem hal meg, csak átalakul: habár a mainstream rockzenében már rég nyugdíjazták a gitárbajnokokat, a bluesban még szabad a pálya. A szofisztikált brit bluest érces rock 'n' roll hangzással bevonó Bonamassa simán a legjobb igazolás a blues-rock takaros rendben tartott pályáján.

Lemez

Zene

Emiliana Torrini: Tookah

Az obskúrus indie-énekesnőből megbízható középkategóriás sztárrá válás meséje az izlandi Emiliana Torrini esetében is a klasszikus narratívát követi annak kötelező fordulataival. Az egyik ilyen a hirtelen beütő siker, amely a 2008-as Me And Arminivel következett be.

Film

Film

Film

Zuhanás helyett

Jan Ole Gerster: Oh boy

Ilyen lett volna Joachim Trier Oslo, augusztus c. norvég filmjének főhőse, ha Jim Jarmusch írja a szkriptet és rendezi (át) melankolikus, kissé életunt ténfergéssé öngyilkosságba torkolló, 24 órányi vergődését.

Interjú

Film

"Nem"

Ulrich Seidl filmrendező

Itt az egész Paradicsom-trilógia! A Paradise: Love - Szerelmet a feketepiacról és a Hit paradicsoma után A remény paradicsoma is fut a pesti mozikban. A premierre ideérkező rendezővel beszélgettünk.

Tévésorozat

Film

Fel a mélybe – Véget ért a Totál szívás (Breaking Bad)

Befejezni tudni kell, és most senki sem vitathatja, hogy a Breaking Bad magasan a talajszint felett, zajosan, forrón és számos szikrát vetve bucskázott át a nemlétezés kapuján. Vince Gilligan, a szürke középiskolai kémiatanárból cukorkakék csodadrogot főző bűnözőzsenivé emelkedő/aljasuló Walter White rémmeséjének legfőbb tervezője kivételes formát mutatott az utolsó mérföldeken.

Film

Film

Gravitáció

Tök mindegy, hogy Sandra Bullock hihető-e tudós űrhajósnak, és tök mindegy, hogy George Clooney az űrben is olyan menő, hogy szkafanderes fejjel is reklámozhatná a Nespressót.

tévésmaci

Film

Egy este a prücskök alatt

Amikor Sztupa és Troché befogták a mormotákat, látszólag könnyű dolguk volt, alvó szőrös csákeszeket kellett keresgélniük a városban, és fülön csípni őket. Egy alvót nem túl fair, de elég könnyű elkapni. Valójában nehéz dolguk volt inkább, mert a mormotákat sem ejtették a - szőrös - fejükre, álcázták magukat.

Film

Film

Magántanulók

Szász János: A nagy füzet

Szász János korábbi munkáit, főként a Witman fiúkat tekintve szinte magától értetődő választásnak tűnik következő adaptációként A nagy füzet.

Film

Film

Vérmesék

Mindannyian jobban jártunk volna, ha Luc Besson Az ötödik elem után felhagy a filmezéssel. Most például a híres gitáros, Steve Van Zandt norvégiai ámokfutása (a Lilyhammer) tetszhetett meg neki, ezért Manzoniékat, a New York-i gengsztercsaládot - tanúvédelmi program keretében, még szép - egy isten háta mögötti normandiai falucskába helyezte el.

Film

Film

A remény paradicsoma

Ulrich Seidl hit-remény-szeretet trilógiája az önmaguk paródiájába/ellentétébe fordult jámbor keresztényi értékekről, illetve ezen értékek kínzó hiányáról ad kijózanítóan pontos képet.

Könyv

Interjú

Könyv

"Ami lenyűgöz, de nem értem"

Javier Cercas író

Spanyol nyelvű, de nem spanyol írónak, Borges örökösének vallja magát. Néhány hete jelent meg magyarul jórészt a spanyol polgárháború végnapjaiban játszódó, komoly nemzetközi sikert aratott regénye, a Szalamiszi katonák.

Mi az a művészkönyv?

Könyv

Műfaj a margón

Felhúzzuk a fehér cérnakesztyűt, kézbe vesszük a szétszabdalt, szögekkel kivert, üres vagy jelekkel telecsúfolt könyveket, és máris feltárulnak előttünk egy alig ismert művészeti ág finom kis titkai.

Könyv

Könyv

A láthatatlan tér

Bazsányi Sándor-Wesselényi-Garay Andor: Kettős vakolás

Egy irodalmár és egy építész-épületkritikus araszol végig mondatról mondatra kortárs és közelmúltbeli magyar szépirodalmi szövegeken. Kétfelől vizsgálják, kétfelé szedik ízekre az ábrázolásmódot, a nyelvi szerkezeteket, a tartalom és a kifejezés mélyrétegeit, hogy feltárják: hogyan beszél itt és most az irodalom az épített térről.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Népszerű és híres

Fotográfia felsőfokon

Ennél szerényebb már nem is lehetne a Magyar Fotográfusok Háza: olyan visszafogottsággal, installációs minimalizmussal mutatja be a huszadik századi fotográfia elképesztő gyűjteményét, mintha nem volna meg minden oka az ünneplésre.

Interaktív

Tévé

Interaktív

A vitát lezártnak tekintem

Nemzeti Nagyvizit

Hallgassunk bár politikusi nyilatkozatokat vagy akár a Red Bull Napóleon-reklámját, hamar bizonyossá válhat, hogy úgy kell nekünk a történelmi ismeretterjesztés, mint egy falat kenyér.

Színház

Színház

Színház

Artus: egy meg egy az egy

Kár az előadást a Tibornak szeretettel alcímhez fűzött magyarázattal kezdeni. Goda Gábor koreográfus-rendező a Mu Színház néhai alapítójához, Leszták Tiborhoz fűződő barátságáról, közelségről, távolságról, szavakról és csendekről vallva a kezdet kezdetén elárulja, milyen alkotói kérdésekre született válaszul a darab.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Ferenc Ferdinánd

Nem tudjuk, milyen megfontolások vezették a névadót, de annyi szent, hogy a tragikus sorsú trónörökös étkezési szokásairól nincsenek beható ismereteink. Tudomásunk szerint ételt sem neveztek el róla (vö. Wellington-bélszín, Újházi-tyúkleves stb.), azt pedig fel sem tételezzük, hogy Ferenc Ferdinánd a konyha ördöge volt. Bár ki tudja?

chili&vanília

Gasztro

Őszi cobbler

Az ún. cobbler az egyik legnépszerűbb amerikai desszert, a gyümölcsös pite amolyan lusta változata. A morzsás sütemények népes családjának tagja, ezek sajátos jegyét viseli: nincs gyúrás, nincs nyújtás, az omlós tészta csak úgy, lazán a gyümölcsök tetejére kerül.

Tudomány

Konyhai kémia XLIII.

Tudomány

Hajukra kenték

A szappan

Ősidők óta készítik, ám igazi karrierje néhány évszázada indult. Azóta nemcsak szabad, de kell is szappanozni.

Lokál

A szabad kútfúrás veszélyei

Lokál

Könnyen jön, gyorsan megy

A jelenleg meglehetősen bonyolult adminisztrációhoz kötött kútfúrást csaknem teljesen szabaddá tenné - pusztán "bejelentési kötelezettség"-hez kötné - az a javaslat, amit Győrffy Balázs (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárkamara elnöke és Jakab István kormánypárti parlamenti alelnök, a Gazdakörök elnöke jegyez. A tét igen nagy.

Dunai áruszállítás

Lokál

Strandpapucsban hajózni

A vízi áruszállítás elterjedése több ezer kamion levegőszennyezésétől menthetné meg az országot, de úgy tűnik, a hajósokon kívül senkinek sem fontos, hogy teljes kapacitással működjenek a dunai kikötők.

Esemény

Lokál

Ganymed Goes Europe

Csemege a sznoboknak: híres írók szövegei híres festők képeiről híres színészek tolmácsolásában, exkluzív helyszínen: a Szépművészeti Múzeum termeiben. A lengyel-osztrák-magyar koprodukció nagy előnye és tehertétele, hogy autonóm, "irodalmi" írókat kértek fel.

Sport

Sport

"Tilos a dupla Nelson" - Sastin Marianna birkózó

Cselgáncsozóként kezdte Mosonmagyaróváron, csak azután váltott, hogy a Csepel SC-hez, majd a Vasashoz került. Londonban és Pekingben is indult, de érem nélkül tért haza. Pár hete, a budapesti birkózó-világbajnokságon megszerezte a női szakág első vb-aranyérmét.

Riport

A Menlo Park-i varázslók

Riport

"Megöltem az újságokat" – A Google, a sajtó és a hirdetési piac

A Google évről évre egyre nagyobb szeletét szerzi meg az amúgy nem nagyon növekvő magyar hirdetési piacnak. Bár maga nem állít elő tartalmat, bevételei jó részét mégis a hírtermelő média révén állítja elő. Ha a hagyományos - nyomtatott és internetes - sajtó a szakadék felé tart, mekkorát lök rajta a Google?