chili&vanília

Február, fánk

Gasztro

A februári fánkszezont egy izgalmas, ámde annál szokatlanabb süteménnyel nyitom. Rögtön két elemében is kilóg a hagyományos, egyébként vitathatatlanul felülmúlhatatlan fánkok sorából. Egyrészt nem olajban, hanem sütőben sül. Tény és való, hogy az állaga így igencsak eltér a klasszikus, olajban kisütött változattól, cserébe valamelyest egészségesebb, továbbá nem kizárólag a frissen sütés pillanatában finom. Másrészt a tésztája az igazi meglepetés: édesburgonyából készül. Puhára főzve, pürésítve. Ha éppen nem kapunk, helyettesíthetjük sütőtökkel, a végeredmény hasonló. Az édesburgonya amúgy is a létező egyik legfinomabb zöldség, ráadásul tele van vitaminnal. Még mindig nem igazán elterjedt a magyar konyhában, pedig már meg is terem itthon. Amerikában igen népszerű, különösen ősszel és télen: például a hagyományos hálaadás napi pulykamenü elhagyhatatlan körete. Ezenkívül Közép- és Dél-Amerika (innen származik) kulináris kultúrájának egyik legfontosabb alapanyaga, nem beszélve a karibi konyháról, az szinte nem is létezne nélküle. Az ázsiai konyhaművészet is gyakran használja – többek között desszertekbe is. Logikus is, hiszen édessége miatt erre kiválóan alkalmas. Tanulmányok szerint egészségesebb még a brokkolinál és a spenótnál is, egy darab édesburgonyában állítólag több rostanyag van, mint egy tál zabpehelyben. Sajnos minden valószínűség szerint nem pont egy tartalmas fánkra gondolnak ilyenkor a tanulmányok szerzői. Tésztája könnyed, narancsos, a közepe pedig olvadt keserűcsokoládét rejt.

 

Sütőben sült, csokoládéval töltött

édesburgonyafánk

Hozzávalók (24 kis fánkhoz)

 

1 nagy (30 dkg) édesburgonya

1 evőkanál szárított élesztőpor

1,5 dl langyos tej

10 dkg porcukor

25 dkg liszt

1 narancs reszelt héja

10 dkg keserűcsokoládé

A forma kikenéséhez kb. 4 dkg vaj

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és vízben teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, és villával vagy krumplinyomóval pépesre törjük. A szárított élesztőport elkeverjük a langyos tejben, és néhány percig állni hagyjuk, amíg kissé habos lesz a teteje. Robotgép keverőtáljába tesszük az édesburgonya-pürét, a feloldott élesztőport és tejet, a porcukrot, a lisztet, a sót és a narancshéjat. Dagasztókarral összedolgozzuk, nagyon lágy tésztát kapunk (ne ijedjenek meg, majdnem olyan, mint egy tömörebb galuskatészta, formázni nem lehet!). Letakarjuk, és 1 óráig pihentetjük, amíg a térfogata megduplázódik. Egy 12 lyukú minimuffinformát kivajazunk, és a tésztából egy-egy teáskanálnyit teszünk egy-egy mélyedésbe. Mindegyikbe egy darab keserűcsokoládét teszünk, majd a tetejére is masszát kanalazunk. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Megismételjük a tészta másik felével. Még langyosan megszórjuk porcukorral.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.