Tartalom

(2015-02-05)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Térdelő állásból folytatják

Az ember csak túl akar élni – lehetőleg minél jobban. Ám amikor ebbéli igyekezetének intézményes megnyilvánulásaival találkozunk – kell-e mondani, egyre sűrűbben –, valahogy reménytelenebbnek tűnik minden.

A szerk.

A szerk.

Itt járt Merkel

Mit mondhatott Angela Merkel a színfalak mögött Orbán Viktornak, s mit felelt neki a magyar kormányfő?

Publicisztika

Sepsi Tibor

Publicisztika

A politika árvái

A rossz kormányzásról

A választókerület országgyűlési képviselője a Magyar Közlönyből tudja meg, hogy az általa átadott gyorsforgalmi út másnaptól díjköteles, holott ő még akkor is a helyi ellenzéket vádolta az ügyben rémhírterjesztéssel, amikor már elkezdték kirakni az útra a díjfizetésre figyelmeztető táblákat.

Egotrip
Külpol

Venezuela

Külpol

Más a hibás

Üresen tátongó polcok az üzletekben, előttük pedig az órákig sorban állók, akiknek a nyugalmáról járőröző katonák gondoskodnak. A világ legnagyobbnak ismert kőolajtartalé­kával rendelkező ország gazdasági helyzetét nem rendítette meg, csupán megpecsételte az olajárak zuhanása a világpiacon.

Kormányzásba kezdett a Sziriza

Külpol

Akár az ördöggel is

Alig alakult meg az új görög kormány, a radikális baloldali miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz máris fúrni kezdte az Oroszország elleni EU-szankciókat. De miért volt erre szükség? Van-e ennek köze a válságkezeléshez? Milyen kapcsolatot ápol a görög újbaloldal az oroszokkal?

Belpol

Interjú

Belpol

Hosszú haldoklás

Temesi József oktatáskutató a felsőoktatás finanszírozásáról

A kormány nem jó eszközökkel és nem mindig valós problémák mentén avatkozik be a felsőoktatásba – véli a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. Az intézményeknek kiszámítható módon járó támogatások egyre csökkennek.

Zene

Lemez

Zene

Lassú vagy gyors ujjakkal

Aphex Twin: Computer Controlled Acoustic Instruments Pt2.

Aphex Twin tavalyi, nagy csinnadrattával beharangozott, minden újdonságot és tőle elvárható trükközést nélkülöző visszatérése után mindössze négy hónapot kellett várnunk a következő kiadványára.

Interjú

Zene

„Nincs több ingyenbuli”

Keith Harris zenei menedzser

Eladja-e magát a művész egy YouTube-reklámmal, és mi a legnehezebb feladat a menedzsere számára? Az egykor a legendás Motown kiadót is vezető szakemberrel a bécsi Waves Vienna zeneipari konferen­cián beszélgettünk.

Lemez

Zene

Kiabáló királynők

Sleater-Kinney: No Cities To Love

Talán érdemes mindjárt a leg­elején tisztázni, hogy a Sleater-Kinney soha nem volt esszenciális riot grrrl-zenekar.

Film

Interjú

Film

„Megszállottja voltam a gyerekrablóknak”

Susanne Bier filmrendező

Új filmje, a Második esély csütörtöktől látható a pesti mozikban, életművéből pedig retrospektív sorozatot vetítenek épp. A Hogy szeretsz?, az Esküvő után, A tűz martaléka, az Egy jobb világ, a Csak a szerelem Oscar-díjas rendezőjével a torontói filmfesztiválon beszéltünk.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Roppant fény a magasban

Orbán–Merkel-találkozó a közrádióban

Ki tudja, miért, de nagyon úgy fest, hogy a hétfői sajtótájékoztató ténye váratlanul érte a közrádió archívumának szerkesztőit, ugyanis ha valaki lemaradt volna róla, vagy olyan elszánt lenne, hogy még egyszer meg szeretné hallgatni, nyomát sem találja az online műsortárban ennek a jeles eseménynek.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Látványsebészet

Kortársak: gyűjtők és művészek – hazai és nemzetközi munkák magyarországi magángyűjteményekben 2010–2014

Az elmúlt években számtalan kiállítást rendeztek kortárs magyar művészeti magángyűjtemények anyagából országszerte. Ez egyrészt jelzi, hogy a privát mecenatúra a látszat ellenére, a gazdasági helyzet siralmassága dacára is létezik, másrészt, ha nem is tudja megfordítani a csökkenő állami és vállalati mecenatúra szomorú tendenciáját, valami alternatíva esélyét vetíti előre művészetszociológiai szempontból.

Színház

Színház

Színház

Nemzeti kenderbolt

Budapesti Anarchista Színház (BASZ): Zöld Szofi

A kortárs színház általában nem a múzeum vagy a templom metaforáját választja, hanem a laboratóriumot – akárcsak a kristálymet­főzők.

Könyv

Interjú

Könyv

A szorongó narcisztikus

Florian Zeller drámaíró

Filozófusnak tanult, jelenleg irodalmat tanít a párizsi Sciences Po főiskolán. Öt regényt, kilenc színdarabot jegyez. Műveit több mint tíz nyelvre fordították le, Yasmina Reza mellett a legkeresettebb kortárs francia drámaírónak tartják. Tavaly bemutatott, Apa című darabja három Molière-díjat is besöpört; a Belvárosi Színházban Lukáts Andorral a címszerepben játsszák jövő héttől.

Könyv

„A jóléti állam már csak árnyék” – Arne Dahl krimiíró

Aki azt állítja, kimerülőfélben van a skandináv krimi, valószínűleg semmit sem olvasott még Arne Dahltól. Az álnév mögött a hajdani irodalomkritikus, a svéd Jan Arnald rejtőzik, vagyis hát olyan nagyon nem rejtőzködik, mert decemberben például Budapesten járt Rossz vér című könyve megjelenése alkalmából.

Riport

Változó szociális támogatások és az önkormányzatok

Riport

Csináljátok helyettem

Szűk egy hónapja maradt az önkormányzatoknak arra, hogy alkalmazkodjanak a szociális juttatások új rendszeréhez. A megszűnő és átalakuló támogatások miatt egyes települések költségvetése is alaposan módosulhat.

Tudomány

Tudomány

Czeizel Endre: „A tabletta nem olt ki életet”

Az elmúlt hónapokban gyógyíthatatlan betegségétől volt hangos a sajtó. Jelenleg jól érzi magát, ha minden jól megy, két hónap múlva nyolcvan­éves lesz. A tavaly Semmelweis-díjjal is elismert professzorral családtervezésről szóló nyilvános előadása előtt beszélgettünk.

Tudomány

Két hétalvó közelít - Megjöttek a koalák

Két koalával gazdagodott a Fővárosi Állat- és Növénykert, az állatokat, ha minden igaz, március 6-tól láthatja a nagyközönség. Az akció legalább annyi előkészületet igényelt, mint a Merkel- vagy a Putyin-vizit.

Gasztro
Sport
Ételhordó

Ételhordó

Kispiac

A hentesüzletes talponálló keresztezése a szuper konyhával.