étel, hordó

Koronakert

  • ételhordó
  • 2017. május 20.

Gasztro

 

Az önálló Rákosszentmihálynak inkább meséje van, mint története, pláne történelme. A Csömörről 1902-ben levált, majd 1950-ben Budapest XVI. kerületéhez csapott falunak rövid fennállása alatt ugyanis teljesen más hangulata volt, mint általában a főváros környéki településeknek. Nem koszolta össze az iparosítás, de nem is csak a búzamezőkről és a gyümölcsfákról szólt az ének, sokkal jobban hasonlított egy pesti, örökké vidám nyaralóhelyre, melynek utcáin előbb lóvasút, később egészen kicsi, villamosméretű HÉV közlekedett. Valami jó kis termálvízzel világraszóló szenzáció lehetett volna, így csak élhető falu lett kávéházakkal, kocsmákkal, vendéglőkkel és sportegyletekkel.
A régi Rákosszentmihály ma már csak nyomokban fedezhető fel. Megjegyezhetetlen buszok járnak itt, főútjain hatalmas a forgalom. Amit egy átlagos hétköznap délután látunk, az ún. pesti zöldövezet mintapéldája: drága autók, ízléstelen és kevésbé ízléstelen házak, folyamatos aránytévesztés. E képbe tökéletesen illik a József utca és a Szent Korona út sarkán álló ház is: leginkább egy vidéki panzióra emlékeztet. Odabent már egy kisvárosi szálloda étterme valahol félúton 3 és 4 csillag között. Sajnos az időjárás miatt a kertbe nem ülhetünk, de kárpótol egy csupa üveg télikert, amit egy hatalmas központi növény ural. Az igényes bútorok, terítékek, a fehér abrosz láttán az eleganciát emelnénk ki, a papírszalvéták láttán mégsem. Érkezésünkig a pincérek vezetnek 3-2-re a vendégek ellen.
Az étlapon többnyire hagyományos ételek szerepelnek, nem hagyományos kiszerelésben. Izgalmasnak tűnik a szilvalekváros libatepertőkrémmel töltött csirkemell (2680 Ft), a vaddisznónyak zalai dödöllével, vörösbor-esszenciával (3350 Ft), az omlós császárhús lilakáposztakrémen (2750 Ft), és a brassói aprópecsenye (2450 Ft). A tökmagkéregben sült harcsafilét választjuk grillzöldségekkel és sült túrógombóccal (3850 Ft), de előtte – a szezonális ajánlatok közül – a medvehagyma-krémlevest csirkegombócnyárssal (850 Ft). Nem lenne rossz, de a medvehagyma ereje mintha kiment volna belőle. Túl sűrű, de ugyanezt mondhatjuk a svéd húsgolyó méretű csirkegombócról is – mind a kettőről. A tökmagos harcsa sokkal jobb. Vállalható a filé, a rászórt pirított tökmagtól már-már különlegessé válik. Jó a hagymás-répás-gombás grillzöldség-kombináció is, amire megágyazták, egyedül a kapros túrógombóc tűnik túlsózottnak, túlolajozottnak. Desszertnek a crème brûlée-t választjuk (730 Ft). Szerencsénkre elég sok gyümölcsöt adnak, ami némiképp tompítja a pudingérzetet.

Figyelmébe ajánljuk