Tartalom

(2017-04-20)

Publicisztika

Bán Zoltán András

Publicisztika

A politika színházában

Schilling Árpád videobeszédei

Ha jól rémlik, Márai írta, hogy minden író a szellemi és erkölcsi súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított politikai szerepkör súlya.

Kőszeg Ferenc

Publicisztika

„Hazudni nem szabad”

A Helsinki Bizottság, a jogvédelem és a politika – egykor és ma

Nem gondoltam arra, hogy a pártom szavazatainak a növelése fontosabb lehet, mint a jogsértések feltárása. Most se gondolom másképp.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Soros bölcsei

A múlt hét valamelyik estéjén, nem emlékszünk pontosan, melyiken (a szerdain – a szerk.), midőn munkában megfáradt csont­jainkat a késő esti órán lehelyeztük a televízió elé, a következőt láttuk.

A szerk.

A szerk.

Plenáris züllés

A békében, szeretetben és viszketeg tenyerek közt eltöltött áldott húsvét után is hasonlóan keresztényi keretek közt zajlik tovább a honi közélet.

Külpol

Népszavazás Törökországban az elnöki hatalomról

Külpol

Szultán született

Recep Tayyip Erdoğan évek óta épülő autokratikus rendszere fontos mérföldkőhöz érkezett. Az elnök immár népi felhatalmazással mozdíthatja el országát a diktatúra felé.

Interjú

Külpol

„Az elitet nem lehet megkerülni”

Charles Gati Trump irányváltásáról

Donald Trump összerúgta a patkót Vlagyimir Putyinnal, nagyot barátkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, kidobta nacionalista főtanácsadóját, és a lex CEU-t sem támogatta. A neves politológusprofesszort, az amerikai külügyminisztérium egykori tanácsadóját a miértekről kérdeztük.

Belpol

CBA a budai Várban

Belpol

A hatalom kegyéből

Feltűnően olcsó bérleti díj, engedély nélküli födémáttörés, tűzveszélyessé tett pince – és monopolhelyzet az ország talán legpatinásabb részén. Ez a CBA a budai Várban.

Egészségügyi adataink a világhálón

Belpol

Nyitott könyv

Digitálisan is hozzáférhetünk egészségügyi adatainkhoz, sőt korlátozhatjuk, de akár le is tilthatjuk a megismerhetőségüket. Nem mindegy persze, hogy ez a szolgáltatás hány embert ér el.

A fővárosi Magdolna-negyed is választ

Belpol

Új hangok

A szegényektől pénzt beszedő fideszes képviselő helyére keres új embert a VIII. kerületi Magdolna-negyed. A mandátumért a jelenlegi alpolgármester, egy evangélikus lelkész, egy rapper, egy helyi civil és a Jobbik kerületi elnöke verseng.

Időközi választás Zuglóban

Belpol

Mindenki mindenki ellen

Vasárnap időközi választást rendeznek Zugló 3. számú választókörzetében, mert a terület szocialista képviselője tavaly eltűnt. A helyére hatan pályáznak. A kerületben a baloldalnak és a Fidesznek is 9-9 képviselője volt, Karácsony Gergely alkalmi megállapodásokkal tudja csak irányítani a kerületet.

Zene

Interjú

Zene

„Sok dolog keveredett”

José González énekes, gitáros

A legtöbben folkgitárosként ismerik, de játszik hardcore zenekarban, mára pedig elege lett az önsajnálatból is. A 39 éves sztárral budapesti koncertje előtt beszélgettünk.

Film

Film

Film

Tettesek közt

Török Ferenc: 1945

Az évszámos címadás körképet ígér, egy máig zavartan vitatott és még zavartabban elhallgatott esztendő széles ecsetvonásokkal megfestett portréját, ám Török Ferenc inkább az 1945-ös év meg a magyar múlt bűneinek röntgenképét adja új filmében.

Interjú

Film

„Nekünk a veszekedés is jó"

Török Ferenc filmrendező

A héten mutatják be a mozik új filmjét, az 1945-öt, ami közvetlenül a második világháború után játszódik egy kelet-magyar­országi faluban.

Színház

Színház

Ez lesz az igazi per

Milo Rau és az újrajátszás

„És ezzel véget ért a demokrácia Oroszországban, és Oroszország feltalált egy új politikai színházi formát: a bírósági eljárásokat” – mondja a narrátor a Moszkvai perek (2014) című filmben, amelyet Milo Rau svájci művész rendezett.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Emberi számítás szerint

Jordan Ellenberg: Hogy (ne) tévedjünk – A mindennapi élet rejtett matematikája

A szerző gyerekzseniként kezdte tudományos karrierjét (a legendárium szerint már a bébiszittere helyett is ő oldotta meg a matekleckéit), később aritmetikai geometriával, a számelmélet magasabb szintjeivel foglalkozott.

KÖNYVMELLÉKLET - Elsüllyedt szerzők XLVIII.

Könyv

Farsangtól böjtig

Mesterházi Lajos (1916–1979)

Megkésve indult és sietve merült feledésbe. Volt „teokrata anarchista” és lett a munkásosztály, helyesebben a pártmunkásosztály hivatalos írója. A legtöbb könyve és egész élete ma már inkább csak kordokumentum, de a pályája elején és végén azért írt egy-két máig ajánlott olvasmányt.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Szórakoztató apokalipszis

Don Winslow: Drogháború; A kartell

Régi dalom, hogy újabban, azaz harminc-negyven éve a krimi és társai (például a kémregény) vették át azt a szerepet, amit régebben a sommásan realistának nevezett regény játszott. Nem totális agylágyulás tehát James Ellroy kijelentése, aki gond nélkül nevezte magát a bűnügyi regény Tolsztojának.

Interaktív
Tudomány

A World Wide Web 28 éve

Tudomány

Háló a világnak

Most kapott Turing-díjat, de évtizedek óta profitálunk a munkájából. Tim Berners-Lee zseniális újítása nélkül ma aligha működne jól ismert formájában az internet.

Gasztro
Lokál

A Szabadság híd születése

Lokál

Versenyben Erzsébettel

Az idei Budapest 100-at a rakpartok ünnepének mondják, de a rendezvénysorozat kiemelt helyszíne a Szabadság híd is, amely 1945-ig Ferenc József nevét viselte. A legszebbnek tartott fővárosi hídról kevesen tudják, hogy eredetileg teherforgalmat szolgáló műtárgynak épült, és csak másodsorban lakossági átkelőnek.

Lélek

Drogrehabilitációs otthonok kamaszoknak

Lélek

Jedik javulóban

Alig néhány éve működnek Magyarországon olyan drogrehabilitációs intézmények, amelyek 18 év alatti fiatalokat fogadnak. Sokan ijesztő, zárt helynek gondolják a rehabokat, ahonnan nincs menekvés – a valóság ennél nem is lehetne távolabb.

Tévétorrent