chili&vanília

Tápiókapuding

Gasztro

Egy zacskó, azaz 40 dkg tápiókagyöngyből összesen 4 kiló krémes tápiókapuding lesz (1,5 liter kókusztejjel készítve), ami kb. 40-50 főre elég. Bár a többség nem ezt a mennyiséget fogja belőle előállítani, azért osztom meg ezt az információt, mert a tápiókapuding nemcsak finom, hanem az egyik legpraktikusabb vendégváró is, ezért simán bevethető nagyobb partikra, bulikra is. Magában a desszert nem egy ízorgia – semleges, kellemes, mint egy panna cotta vagy tejberizs (az utóbbihoz áll a legközelebb), cserébe kiváló alap ahhoz, hogy az ember mindig az évszaknak megfelelő gyümölcsökkel kínálja. Remekül passzolnak hozzá az egzotikus, trópusi gyümölcsök – mangó, ananász –, de ahogy beindul a tavaszi, nyári gyümölcsszezon, eperrel, málnával, ribizlivel, szederrel adható. Vagy azzal, ami éppen kéznél van (a képen például zöldalma, kivi). Tá­pió­­kagyöngy pár száz forintért kapható bioboltokban, illetve ázsiai alapanyagokat árusító üzletekben; az ázsiai konyha egyik fontos alapanyaga, elsősorban desszertekben jelenik meg. A tápiókalisztet maniókagyökérből nyerik, utóbbi zöldséget egyébként számos konyha használja a világon: a dél-amerikai, indiai, dél-kelet-ázsiai csipszként, pürésítve, currykbe főzve. Rendkívül magas a keményítőtartalma, az egyik legkiválóbb sűrítőanyag, főzelékekhez, levesekhez vagy magas víztartalmú gyümölcsökkel készített süteményekhez is használható.

Tápiókagyöngy nagyobb és apróbb szemű kiszerelésben, fehér vagy élénkzöld színben kapható, úgy néz ki, mintha pici hungarocellgolyócskák lennének. Ehhez a desszerthez az apróbb szeműt vegyük, a főzés során teljesen áttetszővé válik. (Ha csak zöldet kapunk, semmi pánik, mire hozzáadjuk a kókusztejet, pasztellszínűvé vált.)
Főzése egyszerű, de el lehet szúrni. Két extra lépést javasolok: az egyik, hogy először vízben teljesen megfőzzük a tápiókagyöngyöt, és csak utána keverjük hozzá a kókusztejet. A másik, hogy a desszertet mindig előző este készítsük el, és a kókusztej egy részét csak másnap adjuk hozzá, azzal lazítjuk fel a kissé összeállt tápiókát. Így könnyebben tudjuk szabályozni az állagát, az ugyanis az egyetlen kihívás. Az alábbi receptben nyírfacukorral és kókusztejjel készül, így a mentes irányzatokban is megállja a helyét.
Kókusztejes tápiókapuding gyümölcsökkel
Hozzávalók (6-8 adag)
8 dkg apró szemű tápiókagyöngy
5 dl víz
4 szelet friss gyömbér
1 zöldcitrom héja egy-két darabban
2+1 dl kókusztej
5 dkg nyírfacukor
csipet só
Tetejére: kockázott gyümölcsök, zöldcitromlével és mézzel összekeverve
A tápiókagyöngyöt 5 dl forrásban lévő vízbe tesszük. Hozzáadjuk a friss gyömbérszeleteket, a zöldcitrom héját és egy csipet sót. Állandó keverés mellett kb. 10-15 percig főzzük, amíg megduzzad és teljesen áttetszővé válik. Ekkor hozzáöntjük a 2 dl kókusztejet, és még néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik. A gyömbért és a zöldcitrom héját eltávolítjuk. A pudingot teljesen lehűtjük. Tálalás előtt fellazítjuk a maradék kókusztejjel. Gyümölcsökkel tálaljuk.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.