Egy zacskó, azaz 40 dkg tápiókagyöngyből összesen 4 kiló krémes tápiókapuding lesz (1,5 liter kókusztejjel készítve), ami kb. 40-50 főre elég. Bár a többség nem ezt a mennyiséget fogja belőle előállítani, azért osztom meg ezt az információt, mert a tápiókapuding nemcsak finom, hanem az egyik legpraktikusabb vendégváró is, ezért simán bevethető nagyobb partikra, bulikra is. Magában a desszert nem egy ízorgia – semleges, kellemes, mint egy panna cotta vagy tejberizs (az utóbbihoz áll a legközelebb), cserébe kiváló alap ahhoz, hogy az ember mindig az évszaknak megfelelő gyümölcsökkel kínálja. Remekül passzolnak hozzá az egzotikus, trópusi gyümölcsök – mangó, ananász –, de ahogy beindul a tavaszi, nyári gyümölcsszezon, eperrel, málnával, ribizlivel, szederrel adható. Vagy azzal, ami éppen kéznél van (a képen például zöldalma, kivi). Tápiókagyöngy pár száz forintért kapható bioboltokban, illetve ázsiai alapanyagokat árusító üzletekben; az ázsiai konyha egyik fontos alapanyaga, elsősorban desszertekben jelenik meg. A tápiókalisztet maniókagyökérből nyerik, utóbbi zöldséget egyébként számos konyha használja a világon: a dél-amerikai, indiai, dél-kelet-ázsiai csipszként, pürésítve, currykbe főzve. Rendkívül magas a keményítőtartalma, az egyik legkiválóbb sűrítőanyag, főzelékekhez, levesekhez vagy magas víztartalmú gyümölcsökkel készített süteményekhez is használható.
Figyelmébe ajánljuk
Érett, nem öreg
Jarvis Cocker lusta embernek tartja magát, pedig elég sok mindent csinált a Pulp 2002-es feloszlása óta.
Még egy puzzledarab
Háromnegyed órás dokumentumfilmet sugárzott 1965-ben a kanadai televízió egy fiatal költőről.
Mi nem akartuk!
A szerző első regénye a II. világháború frontélményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.
Koldus és királyfi
A közkeletű bölcsesség szerint a popdalok 90 százaléka a szerelemről szól, a maradék pedig semmiről.
Mit csinálsz? Vendéglátózom
Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.
Ahol az életmód is politika
Hogyan formálódott története során és milyen ma a lengyel karikatúra, hogyan reflektál a múltra és a jelenre, mit vár a jövőtől, milyennek mutatja a nemzeti és a globális jelenségeket?
Popmenedzsment egykor és ma: Erdős Péter vs Deutsch Tamás
Mitől "Európa legnagyobbja" a tűzijáték? Attól, hogy nálunk költi rá a legtöbbet a kormány
Baljós fellegek
A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.
A bűvös hármas
Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.