Két jól bevált, villámgyors, de kicsit különlegesebb leves a kamra kincseiből, mindegyik szinte hamarabb elkészül, mint egy instant étel. Mindkettő mindent tud, amit egy lélekmelengető levestől otthon elvár az ember: csípős, sűrű, krémes, és nagyjából negyedóra alatt elkészül. Ha éppen nincs otthon kókusztej, tejjel és tejszínnel is készíthetjük, a currypasztát pedig bármilyen csípős paprikakrémmel helyettesíthetjük. Currypasztát azonban érdemes tartani otthon, mert hónapokig eláll, és úgyis felhasználjuk más fogásokhoz. A vöröslencse is hálás hozzávaló, nemcsak levest készíthetünk belőle, de humuszt, fasírtot, ragut is. Áztatni nem szükséges, hamar megpuhul, egyetlen hátránya, hogy mutatós korallszíne a főzés során a kevésbé látványos drappra vált.
Gyömbéres paradicsom-krémleves
Hozzávalók (4 adag)
2 evőkanál napraforgóolaj
1 kis hagyma, finomra aprítva
2 púpos teáskanál vörös currypaszta
(a mennyiség a csípősségétől függ)
5 cm friss gyömbér, reszelve
6 dl paradicsomszósz
3 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)
só, bors
4 dl kókusztej
egy csipet cukor
1–2 teáskanál citromlé
A tetejére: csiliolaj, ropogós hagyma,
pirított kenyérkocka
Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát és a gyömbért, néhány másodpercig kevergetjük. Felöntjük a paradicsomszósszal és az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 5 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, de ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével egyensúlyozzuk ki az ízeket. A kenyérkockákat meglocsoljuk olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben megpirítjuk (ez pont annyi idő, amíg elkészül a leves).
Sárgarépás vöröslencse-krémleves
Hozzávalók (4 adag)
4 evőkanál olívaolaj
1 hagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma finomra aprítva
4 cm friss gyömbér reszelve
1-1 kávéskanál őrölt kurkuma, koriander,
Cayenne-bors
4 közepes sárgarépa, reszelve
15 dkg vöröslencse
1 liter leszűrt alaplé/húsleves vagy víz
2 dl kókusztej (vagy tejszín)
A végén ízesítéshez: pici nádcukor, pici citromlé
Tálaláshoz: csiliolaj, újhagyma, zöldfűszerek
Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, fokhagymát, gyömbért. Amikor félig puha, hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük. Rádobjuk a reszelt sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét, átforgatjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt főzzük, amíg a lencse és a reszelt sárgarépa megpuhul, kb. 15-20 percig. Ekkor botmixerrel vagy robotgépben az egészet simára pürésítjük. Ekkor adjuk hozzá a kókusztejet, ezzel már csak röviden összefőzzük. Ízlés szerint kerekítjük az ízeket pici nádcukorral, citromlével. Tálaláskor csiliolajat, felkarikázott újhagymát, zöldfűszereket teszünk rá. Csiliolajat könnyen készíthetünk házilag is: 1 dl olajat felhevítünk, egy kávéskanálnyi csilipehelyre vagy Cayenne-borsra öntjük, tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu