chili&vanília

Levespárbaj

Gasztro

Két jól bevált, villámgyors, de kicsit különlegesebb leves a kamra kincseiből, mindegyik szinte hamarabb elkészül, mint egy instant étel. Mindkettő mindent tud, amit egy lélekmelengető levestől otthon elvár az ember: csípős, sűrű, krémes, és nagyjából negyedóra alatt elkészül. Ha éppen nincs otthon kókusztej, tejjel és tejszínnel is készíthetjük, a currypasztát pedig bármilyen csípős paprikakrémmel helyettesíthetjük. Currypasztát azonban érdemes tartani otthon, mert hónapokig eláll, és úgyis felhasználjuk más fogásokhoz. A vöröslencse is hálás hozzávaló, nemcsak levest készíthetünk belőle, de humuszt, fasírtot, ragut is. Áztatni nem szükséges, hamar megpuhul, egyetlen hátránya, hogy mutatós korallszíne a főzés során a kevésbé látványos drappra vált.

Gyömbéres paradicsom-krémleves

Hozzávalók (4 adag)

2 evőkanál napraforgóolaj

1 kis hagyma, finomra aprítva

2 púpos teáskanál vörös currypaszta

(a mennyiség a csípősségétől függ)

5 cm friss gyömbér, reszelve

6 dl paradicsomszósz

3 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)

só, bors

4 dl kókusztej

egy csipet cukor

1–2 teáskanál citromlé

A tetejére: csiliolaj, ropogós hagyma,

pirított kenyérkocka

 

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát és a gyömbért, néhány másodpercig kevergetjük. Felöntjük a paradicsomszósszal és az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 5 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, de ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével egyensúlyozzuk ki az ízeket. A kenyérkockákat meglocsoljuk olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben megpirítjuk (ez pont annyi idő, amíg elkészül a leves).

 

Sárgarépás vöröslencse-krémleves

Hozzávalók (4 adag)

 

4 evőkanál olívaolaj

1 hagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma finomra aprítva

4 cm friss gyömbér reszelve

1-1 kávéskanál őrölt kurkuma, koriander,

Cayenne-bors

4 közepes sárgarépa, reszelve

15 dkg vöröslencse

1 liter leszűrt alaplé/húsleves vagy víz

2 dl kókusztej (vagy tejszín)

 

A végén ízesítéshez: pici nádcukor, pici citromlé

Tálaláshoz: csiliolaj, újhagyma, zöldfűszerek

 

Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, fokhagymát, gyömbért. Amikor félig puha, hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük. Rádobjuk a reszelt sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét, átforgatjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt főzzük, amíg a lencse és a reszelt sárgarépa megpuhul, kb. 15-20 percig. Ekkor botmixerrel vagy robotgépben az egészet simára pürésítjük. Ekkor adjuk hozzá a kókusztejet, ezzel már csak röviden összefőzzük. Ízlés szerint kerekítjük az ízeket pici nádcukorral, citromlével. Tálaláskor csiliolajat, felkarikázott újhagymát, zöldfűszereket teszünk rá. Csiliolajat könnyen készíthetünk házilag is: 1 dl olajat felhevítünk, egy kávéskanálnyi csilipehelyre vagy Cayenne-borsra öntjük, tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk