chili&vanília

Levespárbaj

Gasztro

Két jól bevált, villámgyors, de kicsit különlegesebb leves a kamra kincseiből, mindegyik szinte hamarabb elkészül, mint egy instant étel. Mindkettő mindent tud, amit egy lélekmelengető levestől otthon elvár az ember: csípős, sűrű, krémes, és nagyjából negyedóra alatt elkészül. Ha éppen nincs otthon kókusztej, tejjel és tejszínnel is készíthetjük, a currypasztát pedig bármilyen csípős paprikakrémmel helyettesíthetjük. Currypasztát azonban érdemes tartani otthon, mert hónapokig eláll, és úgyis felhasználjuk más fogásokhoz. A vöröslencse is hálás hozzávaló, nemcsak levest készíthetünk belőle, de humuszt, fasírtot, ragut is. Áztatni nem szükséges, hamar megpuhul, egyetlen hátránya, hogy mutatós korallszíne a főzés során a kevésbé látványos drappra vált.

Gyömbéres paradicsom-krémleves

Hozzávalók (4 adag)

2 evőkanál napraforgóolaj

1 kis hagyma, finomra aprítva

2 púpos teáskanál vörös currypaszta

(a mennyiség a csípősségétől függ)

5 cm friss gyömbér, reszelve

6 dl paradicsomszósz

3 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)

só, bors

4 dl kókusztej

egy csipet cukor

1–2 teáskanál citromlé

A tetejére: csiliolaj, ropogós hagyma,

pirított kenyérkocka

 

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát és a gyömbért, néhány másodpercig kevergetjük. Felöntjük a paradicsomszósszal és az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 5 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, de ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével egyensúlyozzuk ki az ízeket. A kenyérkockákat meglocsoljuk olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben megpirítjuk (ez pont annyi idő, amíg elkészül a leves).

 

Sárgarépás vöröslencse-krémleves

Hozzávalók (4 adag)

 

4 evőkanál olívaolaj

1 hagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma finomra aprítva

4 cm friss gyömbér reszelve

1-1 kávéskanál őrölt kurkuma, koriander,

Cayenne-bors

4 közepes sárgarépa, reszelve

15 dkg vöröslencse

1 liter leszűrt alaplé/húsleves vagy víz

2 dl kókusztej (vagy tejszín)

 

A végén ízesítéshez: pici nádcukor, pici citromlé

Tálaláshoz: csiliolaj, újhagyma, zöldfűszerek

 

Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, fokhagymát, gyömbért. Amikor félig puha, hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük. Rádobjuk a reszelt sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét, átforgatjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt főzzük, amíg a lencse és a reszelt sárgarépa megpuhul, kb. 15-20 percig. Ekkor botmixerrel vagy robotgépben az egészet simára pürésítjük. Ekkor adjuk hozzá a kókusztejet, ezzel már csak röviden összefőzzük. Ízlés szerint kerekítjük az ízeket pici nádcukorral, citromlével. Tálaláskor csiliolajat, felkarikázott újhagymát, zöldfűszereket teszünk rá. Csiliolajat könnyen készíthetünk házilag is: 1 dl olajat felhevítünk, egy kávéskanálnyi csilipehelyre vagy Cayenne-borsra öntjük, tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

„Rá­adásul gonosz hőseinek drukkol”

A több mint kétezer strófás Nibelung-ének a középkori német irodalom talán legjelentősebb műve. Hogyan lehet ma aktuális egy 800 éves irodalmi mű? Miért volt szükség egy új magyar változatra? Erről beszélgettünk Márton László író-műfordítóval öt évvel ezelőtt. Idézzük fel a cikket!

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)

Az igazságnak kín ez a kor

A családregény szó hallatán rendre vaskos kötetekre gondolunk, táblázatokra a nemzedékek fejben tartásához, eszünkbe juthat a Száz év magány utolsó utáni oldalán a kismillió Buendía szisztematikus elrendezése is.

Kultúrnemzet

„A nemzetgazdasági miniszter úr, Varga Mihály 900 millió forintot biztosított ennek az épületnek a felújítására – nyilván jó összeköttetésének köszönhetően. Lám, egy nemzeti kormányban még a pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy a kultúra nemcsak egy sor a magyar költségvetésben, hanem erőforrás, amelynek az ország sikereit köszönhetjük.”