chili&vanília

Levespárbaj

Gasztro

Két jól bevált, villámgyors, de kicsit különlegesebb leves a kamra kincseiből, mindegyik szinte hamarabb elkészül, mint egy instant étel. Mindkettő mindent tud, amit egy lélekmelengető levestől otthon elvár az ember: csípős, sűrű, krémes, és nagyjából negyedóra alatt elkészül. Ha éppen nincs otthon kókusztej, tejjel és tejszínnel is készíthetjük, a currypasztát pedig bármilyen csípős paprikakrémmel helyettesíthetjük. Currypasztát azonban érdemes tartani otthon, mert hónapokig eláll, és úgyis felhasználjuk más fogásokhoz. A vöröslencse is hálás hozzávaló, nemcsak levest készíthetünk belőle, de humuszt, fasírtot, ragut is. Áztatni nem szükséges, hamar megpuhul, egyetlen hátránya, hogy mutatós korallszíne a főzés során a kevésbé látványos drappra vált.

Gyömbéres paradicsom-krémleves

Hozzávalók (4 adag)

2 evőkanál napraforgóolaj

1 kis hagyma, finomra aprítva

2 púpos teáskanál vörös currypaszta

(a mennyiség a csípősségétől függ)

5 cm friss gyömbér, reszelve

6 dl paradicsomszósz

3 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)

só, bors

4 dl kókusztej

egy csipet cukor

1–2 teáskanál citromlé

A tetejére: csiliolaj, ropogós hagyma,

pirított kenyérkocka

 

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát és a gyömbért, néhány másodpercig kevergetjük. Felöntjük a paradicsomszósszal és az alaplével, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 5 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, de ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével egyensúlyozzuk ki az ízeket. A kenyérkockákat meglocsoljuk olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben megpirítjuk (ez pont annyi idő, amíg elkészül a leves).

 

Sárgarépás vöröslencse-krémleves

Hozzávalók (4 adag)

 

4 evőkanál olívaolaj

1 hagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma finomra aprítva

4 cm friss gyömbér reszelve

1-1 kávéskanál őrölt kurkuma, koriander,

Cayenne-bors

4 közepes sárgarépa, reszelve

15 dkg vöröslencse

1 liter leszűrt alaplé/húsleves vagy víz

2 dl kókusztej (vagy tejszín)

 

A végén ízesítéshez: pici nádcukor, pici citromlé

Tálaláshoz: csiliolaj, újhagyma, zöldfűszerek

 

Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát, fokhagymát, gyömbért. Amikor félig puha, hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük. Rádobjuk a reszelt sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét, átforgatjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt főzzük, amíg a lencse és a reszelt sárgarépa megpuhul, kb. 15-20 percig. Ekkor botmixerrel vagy robotgépben az egészet simára pürésítjük. Ekkor adjuk hozzá a kókusztejet, ezzel már csak röviden összefőzzük. Ízlés szerint kerekítjük az ízeket pici nádcukorral, citromlével. Tálaláskor csiliolajat, felkarikázott újhagymát, zöldfűszereket teszünk rá. Csiliolajat könnyen készíthetünk házilag is: 1 dl olajat felhevítünk, egy kávéskanálnyi csilipehelyre vagy Cayenne-borsra öntjük, tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált.