étel, hordó

Christine Café

  • ételhordó
  • 2020. április 19.

Gasztro

Kapásból két híres helyet tudunk mondani a szentendrei Duna-parton: a legalább 40 éves Barlangot és a Görög Kancsót, mely annál is régebben, egészen pontosan 1961 óta próbál a maga módján a közönség kedvében járni. A kettő közül csak az utóbbi mondható turistacsapdának, de ez sem jelent már régóta egyeduralmat. Ma már szinte az egész belvárosi partszakasz változatos vendéglátóhelyekkel van tele: lángosozó, kávézó, kiülős, beülős, amit csak el lehet képzelni. Például a Görög Kancsó közvetlen szomszédságában lévő Christine kávéháznak mondja magát (pontosabban „café”-nak), de elég egy pillantást vetni a személyzetre vagy az étlapra, hogy egyértelművé váljon az éttermi örömök dominanciája.

És a panorámáé.

A csípős, hideg téli estén is ki lehet ülni, sőt a felszolgáló szerint a kandallóval fűtött, üvegezett teraszon melegebb is van, mint bent, az étteremben. Igaz, hogy este hétkor nem látni sokat a Duna-partból, de az ablakkeretre aggatott izzósorok is kellemes hangulatot sugároznak, nem beszélve a kandalló lángjáról… De az sem akármilyen kedvcsináló, hogy az étlap beharangozója szerint „az évszakokat hűen követő ízkombinációkkal” változtatják ételsoraikat, miközben „az állandó kedvenc és kedvelt” ételeik „visszamosolyognak a szakácsművészetre is éhes” vendégekre.

Azt nem tudnánk megmondani, hogy március elején még a téli vagy már a tavaszi ízkombinációk érvényesülnek, de nem is fontos. A fokhagymakrémleves tortillachipsszel (1190 Ft) olyan rendhagyó fogás, amelynek kevésbé az alapanyagokon, inkább a jó arányérzéken múlik a sikere. Az itteniről elmondható, hogy jobb az országos átlagnál, noha kevésbé táplál, inkább melegít. A grillezett camembert diós salátával (2890 Ft) sokkal jobb annál, mint amit a neve alapján gondolnánk. A sajtot nem tette tönkre a sütő, a saláta frissnek tűnik, az összhatás pedig kellemes. Ha részenként vizsgáljuk a kacsamájjal töltött, pankómorzsás csirkemellet (3390 Ft; képünkön), nyilván a kiegyensúlyozottság lenne a legjobb szó. De vajon akkor is ez a legjobb kifejezés, ha a csirke ízetlen, a morzsa pedig száraz? Ha a máj világbajnok, a rizs pedig Japánban sem vallana szégyent? Ha barackbefőttet is adnak mellé? Úgyhogy maradjunk inkább abban, hogy a túrógombóc (1390 Ft) jóval ki­egyensúlyozottabb.

 

Figyelmébe ajánljuk