étel, hordó

Christine Café

  • ételhordó
  • 2020. április 19.

Gasztro

Kapásból két híres helyet tudunk mondani a szentendrei Duna-parton: a legalább 40 éves Barlangot és a Görög Kancsót, mely annál is régebben, egészen pontosan 1961 óta próbál a maga módján a közönség kedvében járni. A kettő közül csak az utóbbi mondható turistacsapdának, de ez sem jelent már régóta egyeduralmat. Ma már szinte az egész belvárosi partszakasz változatos vendéglátóhelyekkel van tele: lángosozó, kávézó, kiülős, beülős, amit csak el lehet képzelni. Például a Görög Kancsó közvetlen szomszédságában lévő Christine kávéháznak mondja magát (pontosabban „café”-nak), de elég egy pillantást vetni a személyzetre vagy az étlapra, hogy egyértelművé váljon az éttermi örömök dominanciája.

És a panorámáé.

A csípős, hideg téli estén is ki lehet ülni, sőt a felszolgáló szerint a kandallóval fűtött, üvegezett teraszon melegebb is van, mint bent, az étteremben. Igaz, hogy este hétkor nem látni sokat a Duna-partból, de az ablakkeretre aggatott izzósorok is kellemes hangulatot sugároznak, nem beszélve a kandalló lángjáról… De az sem akármilyen kedvcsináló, hogy az étlap beharangozója szerint „az évszakokat hűen követő ízkombinációkkal” változtatják ételsoraikat, miközben „az állandó kedvenc és kedvelt” ételeik „visszamosolyognak a szakácsművészetre is éhes” vendégekre.

Azt nem tudnánk megmondani, hogy március elején még a téli vagy már a tavaszi ízkombinációk érvényesülnek, de nem is fontos. A fokhagymakrémleves tortillachipsszel (1190 Ft) olyan rendhagyó fogás, amelynek kevésbé az alapanyagokon, inkább a jó arányérzéken múlik a sikere. Az itteniről elmondható, hogy jobb az országos átlagnál, noha kevésbé táplál, inkább melegít. A grillezett camembert diós salátával (2890 Ft) sokkal jobb annál, mint amit a neve alapján gondolnánk. A sajtot nem tette tönkre a sütő, a saláta frissnek tűnik, az összhatás pedig kellemes. Ha részenként vizsgáljuk a kacsamájjal töltött, pankómorzsás csirkemellet (3390 Ft; képünkön), nyilván a kiegyensúlyozottság lenne a legjobb szó. De vajon akkor is ez a legjobb kifejezés, ha a csirke ízetlen, a morzsa pedig száraz? Ha a máj világbajnok, a rizs pedig Japánban sem vallana szégyent? Ha barackbefőttet is adnak mellé? Úgyhogy maradjunk inkább abban, hogy a túrógombóc (1390 Ft) jóval ki­egyensúlyozottabb.

 

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.