kertész lesek

Majorka

  • kertész lesek
  • 2015. október 17.

Gasztro

A Városmajor Körszálló és a Szent János Kórház közötti szakaszán a fogaskerekű- és villamospálya határolta zöld sziget hosszú ideig csak a szerelmespároknak, a részegeknek, maximum a harci túrára kivezényelt kisiskolásoknak jelentett örömöt. A terület játszótérnek túl nagy, kirándulóhelynek pici, ennek ellenére hosszú ideig őrizte erdőjellegét – senkinek nem jutott eszébe, hogy itt nyisson boltot, vendéglátóhelyet. Már csak azért sem, mert a fogas végállomásán az 1874-es kezdettől fogva megkapaszkodott a kocsmavilág, ahogy a kórház bejáratánál lévő büfében is ki lehetett engedni a gőzt.

Talán a 2000-es évek közepén bukkant fel itt az első faház, úgy emlékszünk, pizzériaként, de lehet, hogy keverjük egy másikkal, ami viszont a fogaskerekű végállomásán állt. Bárhogy is történt, jelenleg Majorka néven működik itt – nagyjából a Pasaréti úti elágazással szemben – az a teraszos, fóliasátorral kiegészített házikó, amiről ezt olvastuk: „Megtalálsz nálunk mindent, amit egy fiatalos és kulturált bár kínálni tud. Meleg étel, italok, szezonális finomságok egész évben”.

Mielőtt elmerülnénk a szezonális finomságok forgatagában, szomorúan kell megállapítanunk, hogy a színes képekkel gazdagon illusztrált étlap úgy ragad, mintha csirizzel kenték volna be, asztalunk meg mintha nem állna biztos lábon. Lehet, hogy épp az ilyen bohóságok miatt tartják magukat fiatalosnak?

Tonhalkrémmel kezdünk (1280 Ft), és jobb híján megpróbáljuk kitalálni, hogy a szakács mivel járult hozzá az összhatáshoz. A zöldségszeletelésnél és konzervnyitásnál elakadunk, úgy látszik, a pirítósról elfeledkeztünk. Az „aktuális levesajánlat” – zöldborsókrémleves – (790 Ft) sokkal jobb, bár ha rajtunk múlna, a hideg változatra szavaznánk; azért melegen is megjárja. A cézársaláta (1730 Ft) a hazai átlagot hozza: friss zöldek, kellemes csirkehús, teljesen jellegtelen végeredmény. A rántott csirkemell (2140 Ft) sem az eredeti megoldásoktól lesz emlékezetes, ám el kell ismernünk, jól megcsinálták, de a hasábburgonya maradjon a feledés homályában. A nagyon eredetinek tűnő avokádóburger (2350 Ft) azt jelenti, hogy a rémes sült krumpli mellett kifejezetten rossz ízű avokádó is figyel a tányéron. Sajnos a hústól sem leszünk lelkesebbek, legfeljebb a zsömlétől, csakhogy ha ennyivel beérnénk, mehettünk volna egy pékségbe is.

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.