Tartalom

(2015-09-17)

Snoblesse
Publicisztika

Keszthelyi András

Publicisztika

Mit védünk?

A menekültkérdés dilemmái

Ritkán fordul elő olyan eset, amikor a kormányzati kommunikáció (és az arra adott reakciók sora) nemcsak a médiateret uralja, de a választók fejében is markáns változásokat idéz elő. A menekültkérdés ügyében pedig pontosan ez történt.

Egotrip

Mérő László

Egotrip

Maga itt a tánctanár?

Búcsúzik a tánctanár

Fájó szívvel tudatom: azt kell tennem, amit Esterházy Péter tett 1990-ben, amikor Csoóri Sándor nyiltan zsidózó cikke megjelent a Hitel című folyóiratban, amelynek Esterházy akkor már három éve állandó kolumnistája volt. „Nem akarok olyan mondatok közelében lenni, mint amelyeket ott olvasnom kellett” – írta, és beszüntette a rovatát.

Cseresnyési László

Egotrip

Nyelv és neurózis

A metafora dicsérete

Azt mondják, hogy óvakodni kell a metaforáktól, mivel azok homályossá teszik a dolgokat, megrontják az emberek egyenes és tiszta beszédét, bár a maguk helyén, vagyis a költészetben még az ilyesfajta szép hazugságoknak is megvan a létjogosultságuk.

A szerk.

A szerk.

O. V. megmenti a világot a menekültektől

Hogyan lesz szeptember 15. után – az után, hogy Magyarország fizikai és jogi értelemben is lényegében lehetetlenné tette a menekültek belépését az ország területére, és az uniós külügyminiszterek találkozóján újfent elutasította az unióba érkező menekültek elosztását szabályozni hivatott kvótarendszert?

A szerk.

A szerk.

Hős vagy áruló?

A mai legutolsó hír az volt felőle, hogy Szerbiában rekedt. Azóta már nyilván visszatalált hívei élén, s ismét ott van minden kilométerkőnél. Hogy akkor most Gyurcsány Ferenc egy pojáca-e, az az elmúlt másfél évtized tükrében lehet ugyan ténykérdés, csak hát olyan tény­kérdés, amit a dolgok jelen állása szerint értelmetlen feszegetni. Hogy miért értelmetlen, annak vannak Gyurcsánytól teljesen független okai is, kezére játszanak nyilvánvalóan külső dolgok, de tőle is vakság lenne elvitatni, mondjuk, az igyekezetet.

Gazdaság

Milliárdos agrármarketing érdemi eredmény nélkül

Gazdaság

Dilettánsok utazása

Magyarország élelmiszer-termelése összességében 35-40 százalékkal haladja meg a belföldi fogyasztást. Az újraformálódó nemzetközi piaci viszonyok közepette a fölösleg ésszerű felhasználása a legelemibb nemzeti érdek, ám mintha amatőrökre bízták volna az eladását.

Külpol

Megingatja-e Merkelt a menekültválság?

Külpol

Soha többé ekkora áldozatot!

Vajon Angela Merkel már megbánta, hogy beengedett 60 ezer menedékkérőt? Vagy csak azért zárta le most a német határt, mert így nyomná le a többiek torkán a közös uniós menekültpolitikát?

Belpol
Film

Kikhez vándorolnak a filmpénzek?

Film

Nézzenek oda!

Az NMHH Mecenatúra programja több mint ötmilliárd forinttal támogatta a magyar filmgyártást. A különösen sikeres pályázók között több Fideszhez közeli filmest vagy vállalkozót találtunk, miközben a rendszert jól ismerő filmesek szerint az elmúlt időben jobban lehet bízni a programban. Forrásaink a retorzióktól tartva mégis kivétel nélkül nevük elhallgatását kérték.

Zene

Lemez

Zene

Véres aratás

Slayer: Repentless

Talán nem meglepő éppen attól a zenekartól, amelyik a legsikeresebben tudja becsatornázni a dalaiba az emberek kinevelhetetlen vérszomját, mindenesetre a Slayer rendre ráérez azokra a pillanatokra, amikor a háborús káosz örvényei megérintik a nyugati világot.

Zene

„Tintin az én papám” - Marie Daulne, Zap Mama

Szeptember 30-án újra hazánkban koncertezik a Zap Mama, Marie Daulne jobbára egyszemélyes kisegyüttese. A műfajokkal zsonglőrködő énekesnőt Belgiumban értük el telefonon, hogy kongói gyökereiről, Vincent Cassel akrobatamúltjáról és Alain Delonról is beszélgessünk.

Interaktív

Tévésorozat

Interaktív

Ostromlott várak

David Simon: Mutassatok egy hőst

Ha létezik Amerikában újrealizmus, akkor annak David Simon a pápája.

Rádió

Interaktív

Magyar apró

Mikrovalóság a Szombat délelőttben

Az állami rádió hallgatása (ugye, a közszolgálati kifejezés mintha kezdene kimenni a divatból, ez esetben méltán) általában nem a felüdülésről, az önfeledt szórakozásról és a lélek szabad szárnyalásáról szól.

Színház

ZSINÓRPADLÁS

Színház

„A legendákra később elméletek épülnek”

Gajdó Tamás színháztörténész

A színháztörténet hasznáról, politikáról és emberi ócskaságról kérdeztük az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum munkatársát, aki azt is elárulta, miért fontos dokumentum egy színházi büfé bérleti szerződése.

Színház

„Nem csak konzervatív vagyok”

Benedek Miklós színész

Benedek Tibor fiából Benedek Tibor apja lettem – szokta mondani magáról. Régi vágású úriember, akinek a polgári irodalom, a polgári színház a gyengéje. Sokszázas sikerszériák – többek között a Budapest Orfeum, a Hyppolit, a lakáj, a Játék a kastélyban – fűződnek a nevéhez. A Játékszínben beszélgettünk családról, múltról, színházról.

Színházportré: a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Színház

Együtt nevet a jobb és a bal

Bár Jordán Tamás igazgató itt sem tudta maradéktalanul megvalósítani élete álmát, a szombathelyi színház néhány éves fennállása mégis egy sikertörténet. Bemutatjuk az ország egyetlen vidéki színházát, amelyen még egyetlen politikus sem próbált foltot hagyni, és a kereszténydemokratáknak is az a legnagyobb bajuk, hogy sok a csúnya szó.

Képzőművészet

Hova jutott egy év alatt a Műcsarnok?

Képzőművészet

Legalább a miénk

Nem lett a Magyar Művészeti Akadémia magángalériája, és képtelen megvalósítani Fekete György vízióit, de a saját szerepét sem találta meg az egykor a kortárs magyar képzőművészet legfontosabb kiállítóhelyeként ismert intézmény.

Gasztro
Tudomány

Kalciummal az allergia ellen?

Tudomány

Tökéletlen helyettes

A parlagfűszezon kellős közepén generációk óta nyúlunk végső megoldásként a kalciumtablettához, a magyarság kedvenc placebójához.

Lélek
Tévétorrent