chili&vanília

Pink, pácolt, ünnepi

Gasztro

Kétségtelenül az ünnepi asztal leglátványosabb, legcsinosabb darabja lehet ez a pink, pácolt tőkehal. A gravlax általában lazacból készül – a név az „elásott lazacra” utal –, a fehérhúsú tőkehal céklával színezve azonban még drámaibb és impozánsabb a hatást kelt a színkontraszt miatt. Az eredeti recept a középkorra datálódik, amikor a svéd halászok úgy tartósították a zsákmány egy részét, hogy az enyhén besózott halat a tengerparti homokba ásták el. Előtte néha nyírfakéregbe és fenyőlevelekbe csomagolták. A pácolási eljárás során a halfilét sós-cukros-fűszeres keverékben hagyjuk állni 12–72 órán át. A hal húsa ezalatt tömörebbé, feszesebbé, egyben puhábbá válik. Vékonyra szeletelve nagyszerű karácsonyi előétel, pirítóssal, rozskenyérrel, esetleg vékonyra szeletelt, megsütött burgonyával adjuk. Hihetetlenül egyszerű, mégis igazi villantós fogás. A pácolt hal legfontosabb hozzávalója, egy éles, vékony, hosszú pengéjű kés, ugyanis a szeletelése a legnagyobb kihívás. Ha biztosra akarunk menni, előtte betehetjük fél órára a mélyhűtőbe. Garantáltan a karácsonyi vacsora egyik csúcspontja lesz. Kellemes Ünnepeket, jó főzést, jövőre folytatjuk, januárban diéta!

 

Pink, pácolt tőkehal

Hozzávalók (4–6 adag)

 

50 dkg tőkehalfilé (bőrös vagy bőre nélkül)

2 közepes cékla, meghámozva, lereszelve

10 dkg kristálycukor

10 dkg durva szemű só

2 evőkanál ecetes reszelt torma (vagy friss)

1 csokor kapor

 

A tőkehalfilét konyhai papírtörlővel teljesen szárazra töröljük, ha szükséges, csipesszel kihúzzuk belőle a tapintható szálkákat. A céklát meghámozzuk, és a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy tálba tesszük a cukrot, a sót, a reszelt céklát és a tormát, majd alaposan, egyenletesen összekeverjük. Egy akkora jénait, vagy tepsit, amelyben kényelmesen elfér majd a halfilé, kibélelünk frissen tartó fóliával. A céklás-sós keverék felét rászórjuk. Ráfektetjük a halfilét – ha bőrös, akkor a bőrös felével lefelé –, majd a tetejét befedjük a keverék másik felével. Ráhelyezzük a kaprot. Többszörösen bebugyoláljuk frissen tartó fóliába. 2 órát szobahőmérsékleten hagyjuk állni, ez­alatt feloldódik a cukor és a só. Ekkor a becsomagolt hal tetejére helyezünk egy tálcát, vagy tányért, majd erre egy konzervdobozt. Ez nehezékként szolgál, így tömörebb és formásabb lesz a végeredmény. Hűtőbe tesszük, és 12 órán át pácoljuk. Minél hosszabb ideig áll, annál szárazabb, tömörebb és intenzívebb ízű lesz a hal. A 12 órás eljárás után a hal mutatós, külseje pink, belseje fehér. Ha hosszabb ideig pácoljuk, akkor a belseje is rózsaszínű lesz. Amikor elkészült, kivesszük a hűtőből, az összes hozzávalót eltávolítjuk róla, alaposan leöblítjük, és szárazra töröljük. Tálaláskor éles, vékony pengéjű késsel egészen vékony szeleteket vágunk. Pirítóst, rozskenyeret, tormával kikevert tejfölt kínálunk mellé. Fóliába csomagolva, kb. 5 napig áll el a hűtőben.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A józanság kultúrája. Folytatódik CIVIL EXTRA szolidaritási akciónk

Folytatódik a Magyar Narancs rendhagyó kezdeményezése, amelynek célja, hogy erősítse a civil szférát, a sajtót, valamint az állampolgári szolidaritást, válaszként a sajtót és a civil szervezeteket ellehetetlenítő, megfélemlítő, a nyílt diktatúrát előkészítő kormányzati törekvésekre. Új partnerünk a függőséggel küzdők felépülését segítő Kék Pont Alapítvány.

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.

Ingyen Carlsberg

  • - turcsányi -

Valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején Bille August nemzetközi hírű svéd filmrendező rájött, hogy mégsem lenne jó, ha ő lenne a filmművészet második Ingmar Bergmanja, még akkor sem, ha az ügyért addig számos követ megmozgatott (Hódító Pelle Max von Sydow-val, 1987; Legjobb szándékok, egyenesen Bergman forgatókönyvéből, 1992).

Utánunk a robotok?

A Székesfehérváron tavasszal bemutatott színpadi átiratot Szikora János, a Vörösmarty Színház tizenhárom év után elköszönő igazgatója rendezte. A színház vezetésére kiírt, majd megismételt pályázat után ősztől már Dolhai Attila irányításával működő teátrum irányvonala minden bizonnyal változni fog, a társulat egy része is kicserélődött, így A Nibelung-lakópark egy korszak összegzésének, Szikora János búcsúelőadásának is tekinthető.