chili&vanília

Pink, pácolt, ünnepi

Gasztro

Kétségtelenül az ünnepi asztal leglátványosabb, legcsinosabb darabja lehet ez a pink, pácolt tőkehal. A gravlax általában lazacból készül – a név az „elásott lazacra” utal –, a fehérhúsú tőkehal céklával színezve azonban még drámaibb és impozánsabb a hatást kelt a színkontraszt miatt. Az eredeti recept a középkorra datálódik, amikor a svéd halászok úgy tartósították a zsákmány egy részét, hogy az enyhén besózott halat a tengerparti homokba ásták el. Előtte néha nyírfakéregbe és fenyőlevelekbe csomagolták. A pácolási eljárás során a halfilét sós-cukros-fűszeres keverékben hagyjuk állni 12–72 órán át. A hal húsa ezalatt tömörebbé, feszesebbé, egyben puhábbá válik. Vékonyra szeletelve nagyszerű karácsonyi előétel, pirítóssal, rozskenyérrel, esetleg vékonyra szeletelt, megsütött burgonyával adjuk. Hihetetlenül egyszerű, mégis igazi villantós fogás. A pácolt hal legfontosabb hozzávalója, egy éles, vékony, hosszú pengéjű kés, ugyanis a szeletelése a legnagyobb kihívás. Ha biztosra akarunk menni, előtte betehetjük fél órára a mélyhűtőbe. Garantáltan a karácsonyi vacsora egyik csúcspontja lesz. Kellemes Ünnepeket, jó főzést, jövőre folytatjuk, januárban diéta!

 

Pink, pácolt tőkehal

Hozzávalók (4–6 adag)

 

50 dkg tőkehalfilé (bőrös vagy bőre nélkül)

2 közepes cékla, meghámozva, lereszelve

10 dkg kristálycukor

10 dkg durva szemű só

2 evőkanál ecetes reszelt torma (vagy friss)

1 csokor kapor

 

A tőkehalfilét konyhai papírtörlővel teljesen szárazra töröljük, ha szükséges, csipesszel kihúzzuk belőle a tapintható szálkákat. A céklát meghámozzuk, és a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy tálba tesszük a cukrot, a sót, a reszelt céklát és a tormát, majd alaposan, egyenletesen összekeverjük. Egy akkora jénait, vagy tepsit, amelyben kényelmesen elfér majd a halfilé, kibélelünk frissen tartó fóliával. A céklás-sós keverék felét rászórjuk. Ráfektetjük a halfilét – ha bőrös, akkor a bőrös felével lefelé –, majd a tetejét befedjük a keverék másik felével. Ráhelyezzük a kaprot. Többszörösen bebugyoláljuk frissen tartó fóliába. 2 órát szobahőmérsékleten hagyjuk állni, ez­alatt feloldódik a cukor és a só. Ekkor a becsomagolt hal tetejére helyezünk egy tálcát, vagy tányért, majd erre egy konzervdobozt. Ez nehezékként szolgál, így tömörebb és formásabb lesz a végeredmény. Hűtőbe tesszük, és 12 órán át pácoljuk. Minél hosszabb ideig áll, annál szárazabb, tömörebb és intenzívebb ízű lesz a hal. A 12 órás eljárás után a hal mutatós, külseje pink, belseje fehér. Ha hosszabb ideig pácoljuk, akkor a belseje is rózsaszínű lesz. Amikor elkészült, kivesszük a hűtőből, az összes hozzávalót eltávolítjuk róla, alaposan leöblítjük, és szárazra töröljük. Tálaláskor éles, vékony pengéjű késsel egészen vékony szeleteket vágunk. Pirítóst, rozskenyeret, tormával kikevert tejfölt kínálunk mellé. Fóliába csomagolva, kb. 5 napig áll el a hűtőben.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."