Tartalom

MaNcs 30. évf. 51–52. sz. (2018-12-19)

Kis-Magyarország
Egotrip

Egotrip

Mélyi József: Pálya a magasban

Balkán Játékok

Talán már csak a mainál is reménytelenebb magyar időket megélt aggastyánok emlékeznek rá, mikor is volt hazánk legutóbb a Balkán Játékok résztvevője.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Apokrif evangélium

Ebben az időben történt, hogy a Császár rendeletet adott ki, hogy Birodalmát írják össze. Ezt az összeírást a NAV, a rendőrség és az idegenrendészet bonyolította le. Mindenki elment a maga szülőhelyére, hogy összeírják.

Publicisztika
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Lefagyva

Ül a miniszterelnök a parlamenti bársonyszékében, előbb az előtte heverő iratcsomóba mélyed, majd mégis kénytelen válaszolni az őt kérdező (és filmező) ellenzéki képviselőknek. Áttolják-e a kormánypártok a „rabszolgatörvényt”? Miért nem a kormány nyújtotta be a törvénymódosítást, miért egyéni képviselői indítványként fut az ügy? A kérdésekre reagálva a miniszterelnök először felhívja a figyelmet a jogszabályok elolvasására, majd közli, hogy ül és elvégzi a képviselői munkáját, egyébként szívesen ad interjút, „csak most törvényt kell alkotnunk”, de – ismétli önmagát – később szívesen ad interjút. Jó óra múlva a miniszterelnök már áll, kéz a nadrágzsebben, időnként kényszeredetten mosolyog, néha odasúg valamit a mellette állóknak, vagy éppen a szemével odainti helyettesét.

A szerk.

A szerk.

A purgatóriumban

Egy hete tart a tiltakozás Magyarországon – amikor ezt a cikket írjuk. Elég biztosak vagyunk abban, hogy tart lapunk megjelenésekor és utána is.

Belpol

Állagfelmérés fél évvel az európai parlamenti választás előtt

Belpol

Körmérkőzés hirtelen halállal

Javában készül már a Fidesz az európai parlamenti választási kampányra. Az ellenzék megosztott, többen is abban reménykednek, hogy megugorják az 5 százalékos küszöböt.

Belpol

"A túlóra valójában púp a munkavállaló hátán"

Tóth András politológus az új munkaügyi szabályozásról

Nem a rabszolgatörvény szolgáltatja ki hosszú távon a munkavállalókat, hanem a rosszul működő munkaügyi jogérvényesítés és az igazságtalan adópolitika. Az MTA Politikatudományi Intézetének tudományos főmunkatársával önkéntes túlóráról, munkavállalói érdekekről és önbizalomhiányról beszélgettünk.

Tudta? 2018 a „Családok éve” volt

Belpol

Nagy szavak, nagy pénzek

A gyermekvállalás kaland: a magyar kormány gyártotta akadálypályán különösen. Ez nem változott a „Családok évében” sem, hiába szórtak el rá milliárdokat.

Külpol
Könyv

Könyv

Könyv

Az ösztönök mikroszintjén

József Attila összes tanulmánya és cikke, 1930–1937, I–II. kötet

József Attila elméleti írásai összegyűjtve 1958-ban jelentek meg először, a Szabolcsi Miklós-féle négykötetes életműkiadásban.

Könyv

Könyv

Az X generáció fehér bálnája

David Foster Wallace: Végtelen tréfa

Az eredetileg 1996-ban kiadott regény magyar fordítását a szerző halálának tizedik évfordulójára időzítette a Jelenkor Kiadó. Vajon nem aggályos-e az újabb recepció szempontjából egy kultikus művet több évtizedes késéssel megjelentetni?

Könyv

Könyv

Van mit tanulni a kaktuszoktól

Stefano Mancuso: Zöld forradalom

A 2015-ös milánói expó nálunk a hatalmas botrányt kavart sámándobügytől volt hangos, és az onnan érkező hírekbe véletlenül sem keveredett bele a Milánó egyik csatornáján lebegő kis üvegház, a Jellyfish Barge.

Könyv

Csomagmegőrző

Ötéves összesítés

minimum százhuszonnégyes! - a magyar narancs magyar irodalmi sikerlistái, 2014–2018

Bán Zoltán András

Könyv

A napsütötte sár

75 éve született Petri György

A költőről írt, amolyan összefoglalónak szánt cikkemet ezzel zártam e lapban: „Most, 2003 végén nem tudhatjuk, mi marad meg költészetéből, és aligha lehet megnevezni azt a bizonyos 10-12 verset, amely Gottfried Benn szerint egy nagy költőtől bizonyosan fennmarad. Mindamellett az összes versek kiadása valószínűleg a kimenő év legfontosabb irodalmi eseménye.”

Térey János

Könyv

„Ott röpül a szánom az éjben”

Ady Endre karácsonyi verseiről

Jézuska, fenyőfa, rénszarvas, hópehely, betlehemi jászol, csordapásztorok, háromkirályok, arany, mirrha, tömjén, mennyből az angyal: a karácsonyi (eklézsia)líra közhelyeit mintha egy adventi szöveggenerátor cserélgetné a hófehér papíron, olykor a legnagyobbak kézirataiban is. A naiv, de nehezen vitatható bölcselem szerint kétféle vers van: az, amelyiknek meg kell íródnia (szinte „megírja magát”, mintegy „megíródik magától”), és az, amelyet akarattal írnak, teljesítménykényszerben, például alkalomra vagy határidőre (feladatköltészetnek hívom az ilyesmit).

Zene

Klasszikusok egymás közt

Zene

Vonzások és taszítások

Vajon miért érdekelte kevésbé Bach Händelt, mint fordítva? Mit gondolt Beethoven Mozartról, és utóbbi miért szólította papának Haydnt? Mekkora szíve volt Lisztnek? A legnagyobb zeneszerzők barátságainak és ellenszenveinek térképét rajzoljuk meg.

Zene

„Néha óvatosan kell álmodni”

Szabó Balázs Zalán hangmérnök

Zenészként kezdte, dolgozott légiutas-kísérőként, majd a legendás Abbey Road stúdióban lett hangmérnök. Közelről figyelhette a Beatles nemrég fél évszázados születésnapjához érkező Fehér Albumának újrakeverését. Az egyik legkeresettebb magyar zenei szakember.

Zene

„Elvis Presley baromi jó”

Jeney Zoltán zeneszerző

Nem szereti, hogy sokan még ma, 75 évesen is avantgárdnak tartják, s valóban, művei egyre inkább klasszikussá válnak. A zenében derűlátó komponistával éle­téről és zeneszerzői korszakairól, műveiről, módszereiről és pályatársairól beszélgettünk.

Interaktív
Színház

Család és terápia a színházban

Színház

Maga a pokol

A kormány a családok évének nyilvánította 2018-at. Lehetett volna arról beszélni, hogy mennyire nem magától értetődő entitás a család, hogy mennyi figyelem, energia kell a működtetéséhez. Vagy arról, hogy maga a pokol is lehet. Minderről azonban nem sok szó esett.

Színház

"Gyűlölöm, hogy negatív vagyok, hogy nem tudok megoldást" - interjú Alföldi Róberttel

Alföldi Róbert színész, rendező

Eljátszotta III. Richárdot, megrendezte A salemi boszorkányokat – mindkettőért kapott díjat a színikritikusoktól. A tao-ügytől azonban szomorú lesz, szerinte a szakma árulást követett el. Az interjút mégis a tudománnyal kezdjük. Novemberben ugyanis beválasztották az MTA alapította Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagjai közé.

Gasztro
Tudomány

Fenyőünnepek a Parlamentben

Tudomány

„Üdvözletét küldi százmillió gyerek”

A karácsony a szocializmus éveiben is fontos ünnep volt, bár a hatalom megpróbálta a saját képére formálni. A gyerekek odahaza Rákosi és Kádár alatt is a Jézuskát várták, ám a hivatalos ünnepségeken, amelyeket több mint három évtizeden át rendeztek meg a Parlamentben, egész más lemez forgott.

Lélek

Krizsán Róbert, élt 16 évet

Lélek

Egy másik Magyarország

Mikulás-partit rendezett az osztály. Robi élete talán legkedvesebb ajándékcsomagját kapta, és nagyon jól érezte magát. A közeli kollégiumba visszaérve lefeküdt. Másnap a békéscsabai középiskola melletti kollégiumhoz öt rendőrautó és egy mentőautó érkezett.

Lokál

Lokál

„Miért változtak volna meg?”

Wieder Györgyi a 20. századi Magyarországról

Nyolcvannégy éves, a Szabadság téri demonstrációk kezdete óta ismerem, de találkoztunk számos tüntetésen is. A Tűzoltó utcai lakásukból vitték el csillagos házba ’44-ben, hogy – sok viszontagság után, nagy szerencsével – oda is térjen vissza. Itt érte ’56 is, még később a demokratikus ellenzék szervezkedése. Itt is beszélgettünk.

Interjú

Lokál

"Tipikus Fidesz-stratégia: bármikor előhúzhatják a büntetést"

Kalota Ágnes, az Utcajogász Egyesület alapítója

Ügyvédi tevékenysége mellett nyolc éve aktív tagja, jelenleg társelnöke a hajléktalanoknak és lakhatási szegénységben élőknek ingyenesen jogsegélyt nyújtó Utcajogász Egyesületnek. Fellépett a hajléktalanok kriminalizációjával szemben, az őrizetbe vettek számára non-stop hívható ügyvédi ügyeletet szervezett, és ellátta a Budapesten eljárás alá vont két hajléktalan védelmét is.

Sport
Mikrofilm

Mikrofilm

"Átlagban másfél hetente kikészülök egy-egy híren"

Reisz Gábor filmrendező

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan egy kisfilm árából készült, de egy egész generáció ismert magára benne. A december 27-én mozikba kerülő Rossz versekkel a rendező szintet lépett: rendes költségvetésből dolgozott és a főszerepet is magára osztotta.

Film

Mikrofilm

Hét réteg az űrhajón

Pálfi György: Az Úr hangja

Az elmúlt hatvan évben számos film készült Stanisław Lem műveiből, de csak két olyat tudunk mondani, amire sokan emlékeznek.

Fekete Amerika 2018

Mikrofilm

A néger utcától a Beale Streetig

Az év legnézettebb filmje és legmenőbb sorozata is afroamerikai siker, miközben az Egyesült Államok felé baktató hondurasi és haiti menekültek ügye fekete üggyé is vált. Hova jutott az afroamerikai kultúra az idén, és mi látszik ebből Magyarországon?