chili&vanília

Pink, sárga, fehér

Gasztro

A sárga (golden) édeskés, enyhén kesernyés utóízzel. A pink-fehér csíkos az ún. chioggiai cékla, egy ősi olasz fajta, amely Chioggia városából származik (mint Goldoni csetepatéja). Ez jellegzetes rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít.

Létezik hófehér is, édes az is. A cékla aztán tényleg megterem nálunk is, kisebb termelők pedig az utóbbi években a különlegesebb változatok termesztésére is szerencsére ráálltak, így tobzódhatunk a színkavalkádban. (Ezúttal a vasárnapi Szimplapiacon lőttem.) Ha először kóstolják, érdemes salátát készíteni belőle: hajszálvékonyra szeletelt, különböző színű céklák, mindössze némi olívaolajjal, pár csepp ecettel összeforgatva (rajta esetleg kecskesajt, talán néhány szem pisztácia). Mivel azért nem mindenütt kapható, egy mutatós őszi főzelék tetejére került csak, a főzelék maga pedig sima céklából készül. Élénk rózsaszínű árnyalata kimondottan dekoratívvá teszi. Az igazi attrakció azonban a ropogósra kisütött kapribogyó a tetején. Parádés dolog: a kapribogyót teljesen le kell itatni konyhai papírtörlővel, hogy száraz legyen, majd pár másodpercre forró olajba kell dobni, ahol szó szerint "kivirágzik". Mutatós és nagyon finom. A főzeléket például sült húsok köreteként is ajánlom.

Sült céklás burgonyafőzelék ropogós kapribogyóval

false

Hozzávalók (4 adag)

5 dl leszűrt húsleves vagy víz

fél kg burgonya, meghámozva, felkockázva

1 babérlevél

só, bors

fél kg cékla, egészben megsütve,

meghámozva

2 dl tejföl

2 púpozott evőkanál étkezési keményítő

1 evőkanál vörösborecet

tálaláshoz újhagyma zöldje

2 evőkanál kapribogyó átöblítve, leitatva

a sütéshez olaj

5 dl leszűrt húslevesben vagy vízben feltesszük főni a felkockázott krumplit, a főzővizet sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy babérlevelet. Miközben fő, felkockázzuk a sült céklákat. Ezt akár előző nap el lehet készíteni: a céklákat megszórjuk kevés sóval, meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, majd egyesével, héjastul alufóliába csomagoljuk. 200 fokos sütőben kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütjük. A héja így könnyen eltávolítható. Amikor puha a krumpli, hozzáadjuk a felkockázott céklát. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel, és néhány merőkanálnyi főzőlével, majd behabarjuk a főzeléket. Néhány perc alatt kissé besűrítjük. Végül hozzáadjuk az ecetet, és szükség szerint még sózzuk, borsozzuk. Felkarikázott újhagymazölddel tálaljuk magában.A ropogós kaprihoz átöblítjük a kapribogyót, konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd forró olajba dobjuk pár másodpercre.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk