kertész lesek

Ikon

  • kertész lesek
  • 2013. október 26.

Gasztro

Debrecenben, a "legendás" Városháza étterem bezárása után több új önjelölt utód bukkant fel a belváros szívében, a Piac utca környékén. Az Ikon elég hamar közismertté vált gasztrofesztiválos megjelenéseinek, toplistás helyezéseinek köszönhetően, no és persze "gasztronómiai tudatosságra nevelő" programjaival.

A fő irányelvként a helyi, jó minőségű alapanyagok használatát és az ún. debreceni konyha (debreceni kolbász és lecsó minden mennyiségben + mangalica) hagyományainak újraértelmezését jelöli meg. (Még jó, hogy nem a régit.)

false

A bejárat előtt kis terasz, a belső kialakítás pedig a már emlegetett csúcsgasztronómiai pozíciót próbálja erősíteni. Visszafogottan modern, elegáns berendezés, letisztult formavilág, a fekete és fehér színek dominálnak. A flancos helyet sejtető külcsín ellenére az árak nemigen kúsznak pár ezer forint fölé. Szimpatikus, hogy nem regény hosszúságú paksamétát kell átnyálaznunk (az sosem kecsegtet jóval), illetve van bisztrójellegű uzsonnamenü és gyerekmenü is - vega cuccok már kevésbé.

A pincér udvarias, házi kenyérrel és körözöttel fogad. Az egyszerűség jegyében palóclevessel indítunk (1500 Ft), naná, hogy mangalicával. Kicsit édeskés (azért nem vészesen), a tejföl mennyisége pont megfelelő, talán a zöldbab főhetett volna még egy kicsit. A velejáró házi kenyér viszont tényleg fantasztikus. A Ikon burger (2500 Ft) sem túl bonyolult - salátával és házi rósejbnivel sem. A buci puha és édes, enyhén pirított, és remekül megágyaz a grandiózus (de nem túlzottan megerőltető) és egészen kiváló burgernek. A körethez házi dijoni mustár és majonéz is jár - ez mindenképp a krumpli hasznára válik. Mivel sem a leves, sem a burger nem tekinthető nehézsúlyúnak, simán belefér egy desszert is: a kiszemelt feketeborsos, szilvamártásos csokitorta (1300 Ft) sajnos elfogyott, helyette választjuk a narancsos créme brulée-t (1200 Ft), és mire a végére érünk, már nem is sajnáljuk, hogy így alakult. Ha Debrecenben járnak, az Ikon megér egy mesét.

Figyelmébe ajánljuk