Túl sok benne a THC, visszahívják a kenderteát

  • narancs.hu
  • 2021.09.20 17:47

Gasztro

A Nébih azt kéri, aki már vett belőle, inkább ne igya meg.

Magas THC-tartalom (tetrahidrokannabinol) miatt a forgalmazó MH Hungary Kft. visszahívta és kivonta a forgalomból a „bio HAND TEE Felina/organic HEMP TEA Felina/bio Kender tea Felina” terméket – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfői közleményében.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a 30/03/2022 minőségmegőrzési idejű, DE19-004-040 tételszámú, 40 grammos kiszerelésű azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel.

A kender (Cannabis sativa L.) növény az emberi szervezet működésére ható, bioaktív vegyületeket, úgynevezett kannabinoidokat tartalmaz. Ilyen kannabinoidok például a pszichoaktív hatású tetrahidrokannabinol. A kendert tartalmazó élelmiszerek tartalmazhatnak THC-t nem megfelelő előállítás esetén, ez bizonyos mennyiség felett fáradtságot, csökkent reakcióképességet, váratlan hangulatváltozást idézhet elő. Bizonyos gyógyszerek vagy az alkohol ezeket a hatásokat felerősíthetik – írják a közleményben.

Magyarországon kormányrendelet szabályozza a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjét, mely szerint az alacsony THC tartalmú kender olyan, a Cannabis sativa L. fajhoz tartozó a rost- és magkender fajta, amelynek tetrahidrokannabinol (THC) tartalma ténylegesen a növény légszáraz állapotú, gyökérzettől és száraktól mentes homogenizált részében nem éri el a 0,2 %-ot. Kábítószer birtoklásnak minősülhet, ha valaki otthon kialakított kiskertjében termel kannabisz növényt. Csekély mennyiségű kábítószer birtoklása vétségnek számít, ami két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk