chili&vanília

Szőlőszezon  

Gasztro

Szőlős tabulé és tárkonyos-mézes szőlősavanyúság

Kiválóan lehet sós fogásokban szerepeltetni a szőlőt, sőt, alkalomadtán főszereplővé is előléptethetjük, például az alábbi két javasolt ételben. A tárkonyos szőlősavanyúság már-már ellopja a show-t a libasült elől: a hagyományos, nehezebb burgonya- vagy káposztaköret helyett miért ne adhatnánk mellé érdekes savanyúságokat, amelyek mostanában amúgy is igen kedveltek a nemzetközi gasztronómiában. A libához egyébként is jól illő gyümölcsöket, így a szőlőt is készíthetjük savanyítva, könnyítik a zsírosabb húst. A szőlős tabulé salátában szintén meglepetést okoz – a zöldfűszerek remekül kiemelik a gyümölcsösségét. Minél zamatosabb a szőlő, annál finomabb lesz a végeredmény.

Aki pedig mégis édesebben szereti a gyümölcsöket, próbálja ki a grillezett szőlőt: a sütőt előmelegítjük grillfokozatra. Két nagy fürt szőlőt (lehetőleg otelló vagy néró) megmosunk, megszárítunk, majd leszemezzük. Nagy tálban összeforgatjuk két-két evőkanál olvasztott vajjal, dióolajjal és nádcukorral, majd egy alufóliával bélelt tepsibe szórjuk. Grillbe tesszük nagyjából 6 percre. Mintegy 3 perc után a szőlőszemek elkezdenek felrepedni, a bíbor színű lé elkezd kifolyni. A következő 3 percben a szemek egy része elkezd töppedni, még koncentráltabbá, majdnem mazsolaszerűvé válik. Durvára vágott, pirított diót szórunk a tetejére, majd vaníliafagyit, mascarponét vagy sűrű görög joghurtot adunk mellé.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.