Kiválóan lehet sós fogásokban szerepeltetni a szőlőt, sőt, alkalomadtán főszereplővé is előléptethetjük, például az alábbi két javasolt ételben. A tárkonyos szőlősavanyúság már-már ellopja a show-t a libasült elől: a hagyományos, nehezebb burgonya- vagy káposztaköret helyett miért ne adhatnánk mellé érdekes savanyúságokat, amelyek mostanában amúgy is igen kedveltek a nemzetközi gasztronómiában. A libához egyébként is jól illő gyümölcsöket, így a szőlőt is készíthetjük savanyítva, könnyítik a zsírosabb húst. A szőlős tabulé salátában szintén meglepetést okoz – a zöldfűszerek remekül kiemelik a gyümölcsösségét. Minél zamatosabb a szőlő, annál finomabb lesz a végeredmény.
Aki pedig mégis édesebben szereti a gyümölcsöket, próbálja ki a grillezett szőlőt: a sütőt előmelegítjük grillfokozatra. Két nagy fürt szőlőt (lehetőleg otelló vagy néró) megmosunk, megszárítunk, majd leszemezzük. Nagy tálban összeforgatjuk két-két evőkanál olvasztott vajjal, dióolajjal és nádcukorral, majd egy alufóliával bélelt tepsibe szórjuk. Grillbe tesszük nagyjából 6 percre. Mintegy 3 perc után a szőlőszemek elkezdenek felrepedni, a bíbor színű lé elkezd kifolyni. A következő 3 percben a szemek egy része elkezd töppedni, még koncentráltabbá, majdnem mazsolaszerűvé válik. Durvára vágott, pirított diót szórunk a tetejére, majd vaníliafagyit, mascarponét vagy sűrű görög joghurtot adunk mellé.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!