chili&vanília

Szőlőszezon  

Gasztro

Szőlős tabulé és tárkonyos-mézes szőlősavanyúság

Kiválóan lehet sós fogásokban szerepeltetni a szőlőt, sőt, alkalomadtán főszereplővé is előléptethetjük, például az alábbi két javasolt ételben. A tárkonyos szőlősavanyúság már-már ellopja a show-t a libasült elől: a hagyományos, nehezebb burgonya- vagy káposztaköret helyett miért ne adhatnánk mellé érdekes savanyúságokat, amelyek mostanában amúgy is igen kedveltek a nemzetközi gasztronómiában. A libához egyébként is jól illő gyümölcsöket, így a szőlőt is készíthetjük savanyítva, könnyítik a zsírosabb húst. A szőlős tabulé salátában szintén meglepetést okoz – a zöldfűszerek remekül kiemelik a gyümölcsösségét. Minél zamatosabb a szőlő, annál finomabb lesz a végeredmény.

Aki pedig mégis édesebben szereti a gyümölcsöket, próbálja ki a grillezett szőlőt: a sütőt előmelegítjük grillfokozatra. Két nagy fürt szőlőt (lehetőleg otelló vagy néró) megmosunk, megszárítunk, majd leszemezzük. Nagy tálban összeforgatjuk két-két evőkanál olvasztott vajjal, dióolajjal és nádcukorral, majd egy alufóliával bélelt tepsibe szórjuk. Grillbe tesszük nagyjából 6 percre. Mintegy 3 perc után a szőlőszemek elkezdenek felrepedni, a bíbor színű lé elkezd kifolyni. A következő 3 percben a szemek egy része elkezd töppedni, még koncentráltabbá, majdnem mazsolaszerűvé válik. Durvára vágott, pirított diót szórunk a tetejére, majd vaníliafagyit, mascarponét vagy sűrű görög joghurtot adunk mellé.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.