étel, hordó

Umami

  • ételhordó
  • 2021. szeptember 15.

Gasztro

Vácra érkezett meg 175 évvel ezelőtt az első magyar vonat, de az ezzel kapcsolatos kultuszt sohasem erőltették a helyiek. Vác soha nem vált olyan „vasutas várossá”, mint Adács, Celldömölk, Komárom vagy Dombóvár, amihez nyilván hozzájárult, hogy a vasút megjelenése előtt is jelentős településnek számított. Ráadásul a későbbi divattól eltérően az állomás nem a külvárosban van, és a közelében a szokásosnál jóval több vendéglátóhelyet fedezhetünk fel. A fejlődés jele, hogy a kocsmák helyett az étkezdék és a (beülős) pékségek a mérvadók, viszont komolyan vehető étteremmel ne számoljunk. A számos pizza- és croissantbutik mellett különösen feltűnő, hogy a Távol-Keletet egy szusizó, az Umami képviseli.

Az umamit az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett az ötödik íznek tartják, amelyet 1908-ban fedezett fel (pontosabban nevezett meg) egy japán tudós, Ikeda Kikunea. Szó szerint kóstolással, ugyanis egy alga vizsgálatakor ismerte fel az akkor még besorolhatatlan ízt. Azóta sikerült a tudománynak az umami okait is feltárni, az ezért felelős aminosavat beazonosítani stb., de mielőtt elragadna minket a konyhai kémia, térjünk vissza a váci Umamihoz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Elindult a hír, hogy a Samsung vásárolta meg” – milyen üzem létesül az őrbottyáni téglagyár helyén?

Új tulajdonosa akadt az őrbottyáni téglagyárnak, ahol az eddigiektől eltérő tevékenység folyik majd. Rögtön elindultak a találgatások, hogy kinek az érdekeltségébe került az üzem. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni a lakosságot: az eddig ismert információk szerint nem lesz akkumulátor-feldolgozás, sem veszélyesanyag-raktározás.