kertész lesek

Új Sipos

  • kertész lesek
  • 2015. augusztus 16.

Gasztro

„Az óbudázás lényege a kockás abroszos kerthelyiség illúziója, dacos nosztalgia, hogy akkor most iszonyú jól kell magunkat éreznünk. A hangsúly persze az iszonyún van, ennél már csak az iszonyúbb, ha nem magunk, hanem a hely játszik rá tudatosan erre” – írtuk korábban, de mi van akkor, ha az adott vendéglő a fenti jelenség kvintesszenciája? A paneles háttér ellenére is szerethető óbudai Fő tér egyik főépülete (a többi: önkormányzat, múzeum, ilyesmi) már-már annyira óbudázós, hogy azt gondoljuk, ebből nem lehet jól kijönni. Természetesen a szemünk se rebben, hogy a túlfűtött nyárestén egy komplett távol-keleti turistacsoport alkotja a vendégsereget, maximum az okoz meglepetést, hogy ugyan a honlapjukon az olvasható, hogy „a patinás falak, a gyertyafény, a magyaros konyha és a – ma már különlegességszámba menő – cigányzenekar együttesen teszik a Halászkertet tökéletes rendezvényhelyszínné”, nemhogy a cigány, még csak egy tangóharmonikás sem húzza, a hatvanas évek hazai slágerei szólnak a gépből. Ez legyen a legnagyobb bajunk. „Szakácsainkkal együtt igyekszünk folyamatosan a legjobb és legfrissebb alapanyagokból elkészíteni ételeinket és a makulátlan kiszolgálással a legjobbat nyújtani” – olvassuk.

Noha halakról nem esik szó, egy halászkertben természetes, hogy rájuk vonatkozik e komoly vállalás. A füstölt pisztráng tormahabbal (1550 Ft) meggyőző kezdés, hogy vegyük sokkal komolyabban az itteni dolgokat, mint például pár héttel ezelőtt a szintén halspecialista Szeged étteremben. Meg nem tudnánk fejteni például a Sipos halászlé (1590 Ft) titkát, de annyi szent, hogy egyszerre jut eszünkbe róla a klasszikus folyóparti bográcsos megoldás, meg az, hogy az íze semmihez sem hasonlítható. Na, ezt próbálja valaki utánozni! Vagy a kapros halfasírtot (1990 Ft), ami valószínűleg sztárfogás lenne a bulinegyedi streetfoodosoknál, de ott ilyet nem kapni. És nem azért, mert nem elég trendi.

Alig várjuk, hogy valami rosszat is találjunk, de az egészben sült pisztrángon (95 Ft/dkg) ugyanúgy nem találunk fogást (fogast?), mint a zárásként lekért túrós csuszán (1190 Ft).

Mit tegyünk, kérjünk legközelebb egy rántott trappistát tartármártással (1490 Ft)?

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.