kertész lesek

Új Sipos

  • kertész lesek
  • 2015. augusztus 16.

Gasztro

„Az óbudázás lényege a kockás abroszos kerthelyiség illúziója, dacos nosztalgia, hogy akkor most iszonyú jól kell magunkat éreznünk. A hangsúly persze az iszonyún van, ennél már csak az iszonyúbb, ha nem magunk, hanem a hely játszik rá tudatosan erre” – írtuk korábban, de mi van akkor, ha az adott vendéglő a fenti jelenség kvintesszenciája? A paneles háttér ellenére is szerethető óbudai Fő tér egyik főépülete (a többi: önkormányzat, múzeum, ilyesmi) már-már annyira óbudázós, hogy azt gondoljuk, ebből nem lehet jól kijönni. Természetesen a szemünk se rebben, hogy a túlfűtött nyárestén egy komplett távol-keleti turistacsoport alkotja a vendégsereget, maximum az okoz meglepetést, hogy ugyan a honlapjukon az olvasható, hogy „a patinás falak, a gyertyafény, a magyaros konyha és a – ma már különlegességszámba menő – cigányzenekar együttesen teszik a Halászkertet tökéletes rendezvényhelyszínné”, nemhogy a cigány, még csak egy tangóharmonikás sem húzza, a hatvanas évek hazai slágerei szólnak a gépből. Ez legyen a legnagyobb bajunk. „Szakácsainkkal együtt igyekszünk folyamatosan a legjobb és legfrissebb alapanyagokból elkészíteni ételeinket és a makulátlan kiszolgálással a legjobbat nyújtani” – olvassuk.

Noha halakról nem esik szó, egy halászkertben természetes, hogy rájuk vonatkozik e komoly vállalás. A füstölt pisztráng tormahabbal (1550 Ft) meggyőző kezdés, hogy vegyük sokkal komolyabban az itteni dolgokat, mint például pár héttel ezelőtt a szintén halspecialista Szeged étteremben. Meg nem tudnánk fejteni például a Sipos halászlé (1590 Ft) titkát, de annyi szent, hogy egyszerre jut eszünkbe róla a klasszikus folyóparti bográcsos megoldás, meg az, hogy az íze semmihez sem hasonlítható. Na, ezt próbálja valaki utánozni! Vagy a kapros halfasírtot (1990 Ft), ami valószínűleg sztárfogás lenne a bulinegyedi streetfoodosoknál, de ott ilyet nem kapni. És nem azért, mert nem elég trendi.

Alig várjuk, hogy valami rosszat is találjunk, de az egészben sült pisztrángon (95 Ft/dkg) ugyanúgy nem találunk fogást (fogast?), mint a zárásként lekért túrós csuszán (1190 Ft).

Mit tegyünk, kérjünk legközelebb egy rántott trappistát tartármártással (1490 Ft)?

Figyelmébe ajánljuk