kertész lesek

Új Sipos

  • kertész lesek
  • 2015. augusztus 16.

Gasztro

„Az óbudázás lényege a kockás abroszos kerthelyiség illúziója, dacos nosztalgia, hogy akkor most iszonyú jól kell magunkat éreznünk. A hangsúly persze az iszonyún van, ennél már csak az iszonyúbb, ha nem magunk, hanem a hely játszik rá tudatosan erre” – írtuk korábban, de mi van akkor, ha az adott vendéglő a fenti jelenség kvintesszenciája? A paneles háttér ellenére is szerethető óbudai Fő tér egyik főépülete (a többi: önkormányzat, múzeum, ilyesmi) már-már annyira óbudázós, hogy azt gondoljuk, ebből nem lehet jól kijönni. Természetesen a szemünk se rebben, hogy a túlfűtött nyárestén egy komplett távol-keleti turistacsoport alkotja a vendégsereget, maximum az okoz meglepetést, hogy ugyan a honlapjukon az olvasható, hogy „a patinás falak, a gyertyafény, a magyaros konyha és a – ma már különlegességszámba menő – cigányzenekar együttesen teszik a Halászkertet tökéletes rendezvényhelyszínné”, nemhogy a cigány, még csak egy tangóharmonikás sem húzza, a hatvanas évek hazai slágerei szólnak a gépből. Ez legyen a legnagyobb bajunk. „Szakácsainkkal együtt igyekszünk folyamatosan a legjobb és legfrissebb alapanyagokból elkészíteni ételeinket és a makulátlan kiszolgálással a legjobbat nyújtani” – olvassuk.

Noha halakról nem esik szó, egy halászkertben természetes, hogy rájuk vonatkozik e komoly vállalás. A füstölt pisztráng tormahabbal (1550 Ft) meggyőző kezdés, hogy vegyük sokkal komolyabban az itteni dolgokat, mint például pár héttel ezelőtt a szintén halspecialista Szeged étteremben. Meg nem tudnánk fejteni például a Sipos halászlé (1590 Ft) titkát, de annyi szent, hogy egyszerre jut eszünkbe róla a klasszikus folyóparti bográcsos megoldás, meg az, hogy az íze semmihez sem hasonlítható. Na, ezt próbálja valaki utánozni! Vagy a kapros halfasírtot (1990 Ft), ami valószínűleg sztárfogás lenne a bulinegyedi streetfoodosoknál, de ott ilyet nem kapni. És nem azért, mert nem elég trendi.

Alig várjuk, hogy valami rosszat is találjunk, de az egészben sült pisztrángon (95 Ft/dkg) ugyanúgy nem találunk fogást (fogast?), mint a zárásként lekért túrós csuszán (1190 Ft).

Mit tegyünk, kérjünk legközelebb egy rántott trappistát tartármártással (1490 Ft)?

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.