Tartalom

(2015-07-16)

Kis-Magyarország
Snoblesse
Publicisztika

Fokasz Nikosz

Publicisztika

Görögország az erdőben

2007. október végén a Los Angeles megyei hatóságok bejelentették, hogy a tűzvészt, amely több mint 15 ezer hektárnyi erdőt és 21 lakóházat pusztított el, egy gyufával játszó gyermek okozta.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Orbán Viktor feje

Hol van még a Dopeman nevű szörnyeteg ellen – garázdaság bűntette miatt – folyó bírósági eljárás vége, amikor újabb fejsértési esettel kell szembenézni a magyar embereknek. Most Nemes Gyula Zéró című filmjében történt – majdnem – olyan, hogy valami anarchista-terrorista Orbán Viktor dinnyére erősített arcképére lőtt volna célba. Szerencsére résen volt a Magyar Nemzeti Filmalap, s a vezető képét golyóstollal felismerhetetlenségközelire firkálták.

A szerk.

A szerk.

Vízkár

„A kizsákmányoló jellegű visszaélés egy jogi monopólium által valósult meg” – olvassuk a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnapi közleményében, amely a pécsi Tettye Forrásház Zrt.-re kiszabott 1,3 millió forintos büntetésről tájékoztat.

A szerk.

A szerk.

A mesék vége

A görög válság kedden délután érvényes kimenetelének részletes, tételszerű ismertetésétől, s a további, főként belgörög perspektívák felvázolásától e helyütt eltekintünk, lapunk vége felé remek publicisztika tartalmazza ezt (is). Két rövid, instant tanulság azonban adódik.

Belpol

Interjú

Belpol

„Nap mint nap meg kell küzdeni”

Tordai Csaba alkotmányjogász a közérdekű adatigénylések újraszabásáról

A múlt hét elején fogadta el a parlament az információ­szabadságról szóló törvény módosítását, amely sokak szerint ellehetetlenítheti a közérdekű adatigényléseket. Az Átlátszó jogi munkacsoportjának vezetője viszont úgy látja, a kormányzat minden erőfeszítése ellenére is érdemes adatigényléseket előterjeszteni, a bíróságokon sikerrel küzdhetünk a közélet átláthatóságáért.

A betegjogi képviseleti rendszer hiányosságai

Belpol

Nehéz szülés

A betegjogok érvényesítése a gyatrán működő magyar egészségügyön belül is nehézkes, amiért a rendszer mellett a páciensek is felelősek. Bár akadnak pozitív kezdeményezések, ez a probléma sem oldható meg addig, amíg az egészségügy ennyire alulfinanszírozott.

Külpol

Interjú

Külpol

„Putyinnak lenni nem foglalkozás”

Edward Luttwak hadtörténész, stratégiai elemző Oroszországról, Görögországról és az EU-ról

Az oroszokat leginkább a birodalmi mentalitás jellemzi, a kényelemnél sokkal többre tartják azt, ha megkapják, ami nekik jár. Putyin után vagy egy új, másik Putyinra kell számítanunk, vagy valaminő átmeneti, alkoholgőzös korszakra – és utána a következő Putyinra. Az Európai Unió építménye pedig nemhogy félkész állapotban van, de még a tervei sincsenek készen.

Film

Interjú

Film

„Milliárdos még sosem voltam”

Richard Gere filmsztár

Életműdíjat kapott Karlovy Varyban, ahová két filmjét is elvitte. A Time Out of Mind egy hajléktalan története, a Franny egy milliárdosé. A fesztiválon beszéltünk vele.

Zene

Koncert

Zene

Lassan lehullik minden

Az Einstürzende Neubauten Budapesten

Az idén harmincöt éves berlini zenekar komoly visszatérőnek számít a magyar színpadokon, az utóbbi negyedszázadban sosem maradtunk hosszú ideig Einstürzende-koncert nélkül.

Interjú

Zene

„Nem a magyar Bob Dylan”

Micsoda Dániel (Zanzinger) énekes-dalszerző

Pécsen kezdte utcazenéléssel – gitárral és egy Amerikából importált énekhanggal. Tavaly tavasszal első, idén ősszel a második lemezét hozza ki, immár kiforrottabb, személyes és közérzeti témákat pedzegető dalokkal. Az elmúlt évben bejátszotta magát a budapesti klubokba, de adott már koncertet a saját lakásán és a Múzeumok éjszakáján is, augusztusban pedig a Szigeten lép majd fel.

Könyv

Könyv

Könyv

Négy apának egy leánya

Hazám. Magyar értelmiségiek írásai

Az ötlet szerfölött egyszerű. Vegyük József Attila Hazám című 1937-es versét, adjuk „magyar értelmiségiek” elé, és kérdjük meg, mit gondolnak ma a hazáról, a sajátjukról, a választottról, netán a kényszerű hazáról, és arról a közegről, melyben állítólag nem elég, hogy halniuk, de még élniük is kell. József Attila költeménye hálás alapszöveg, mert meghökkentően sok szállóigét görget.

Könyv

Könyv

Magánybeszéd

Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra

Tárcasorozatait és az azoktól függetlenül íródó novellásköteteit elnézve Szvoren Edina megállás nélkül dolgozik. Kivételes szakmai tudatosságot árul el, hogy ennek ellenére nem elégszik meg a bevált stiláris megoldások újrafelhasználásával.

Színház

Interjú

Színház

„Itt román vagyok, ott meg bozgor”

Bányai Kelemen Barna színész

„Barnikám, mindegy, mit csinálsz a színpadon, az már jó” – mondták a Kaszás Attila-, Színikritikusok és POSZT-díjas marosvásárhelyi színésznek, aki úgy érezte, ha tényleg ennyi, akkor neki vége, és a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz szerződött, ahol Alföldi Róbert Makrancos Katájának egyik főszerepét játssza.

Színház

Színház

Nemzeti konzultáció a bevándorló királyfikról

Gimesi Dóra: Szemenszedett mese

A színház akkor a legjobb, ha nem bújik függöny mögé, még akkor sem, ha éppenséggel tényleg van színpad és függöny. Ha nincs semmi, ami elválasztaná tőlünk, ha nincs két, egymástól elváló valóság, csak egy: amiben a színház is létrejön, és amiben az élet is zajlik.

Színház

Színház

Látványszínház

Radu Afrim két rendezése Marosvásárhelyen

A romániai és a magyarországi színjátszás mitikus szembeállítása az erős látványvilágú teatralitás és a lélektani realizmus ellentétére épül. Utóbbiról itt is, ott is némi megvetéssel szoktunk beszélni, nálunk főleg azért, mert a hagyományos fősodort, így gyakran a ki nem mondott elvárást is jelenti. A másik után vágyakozunk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Újrahasznosítva

Paul Horn: Őrült művészetet a mának – szabadidőt a művészetnek

A számos magyarországi csoportos tárlaton is szereplő osztrák művész harmadik egyéni kiállításának címe egy magyarra nehezen lefordítható és kissé ironikusan átírt idézeten alapul.

Interaktív

Kié a digitális örökség?

Interaktív

A képszabadság korlátai

Számos jogi probléma nehezíti a digitális örökség online közzétételét. A civil Fortepan ingyenessé tette a képek letöltését, a múzeumi szféra azonban óvatos és bizalmatlan.

Rádió

Interaktív

Középiskolás fokon

A visszatartott Beck Judit-interjú

Ha széles társadalmi rétegek lázas érdeklődését nem is keltette fel a hír, a sajtó egy részét és az irodalmi köröket azért gyorsan bejárta, hogy egy jó huszonöt éve lappangó, „botrányos” rádióinterjú került adásba.

Lokál

Interjú

Lokál

„Legyen átöblítve”

Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Sólyom Benedek, a megújuló Széll Kálmán tér tervezői

Alig egy éven belül radikálisan megújul a Széll Kálmán tér. Az 5,3 milliárd forintos projekt tervezőcsapatát arról kérdeztük, hogy mi marad meg és mi lesz merőben újszerű a 2016 tavaszán átadandó területen.

Tudomány

Űrszonda a Plútó közelében

Tudomány

A repülő zongora

A New Horizons szonda július 14-én haladt el a Naprendszer valaha legtávolabbinak tartott bolygója mellett. Vajon mire lelt e forradalmi napon?

Lélek

A csodálatos homeopátia

Lélek

Az idő ára és jutalma

Magyarországon 1990-ig nem lehetett homeopátiás szereket forgalmazni, de azóta gyógyszertárban kaphatók e készítmények. Noha a gyógymód hatékonysága nem bizonyított, e szerek több milliárd forintos tételt jelentenek a hazai gyógyszerpiacon.

Gasztro