2021-ben 7,1 százalékkal növekedett a GDP

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Gazdaság

2020-hoz viszonyítva. 2019-hez mérten pedig 2,1 százalékkal nőtt.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2021-ben 7,1 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva, 2019-hez mérten 2,1 százalékkal nőtt - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A múlt év negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 7,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 7,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá.

A KSH megjegyezte, a Covid19-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdasági környezetben olyan gyors változásokat okozott, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, emiatt a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a későbbi revíziók nagyságát.

A jövőre kivetített dinamikára építő úgynevezett évesített index 8,6 százalékos növekedést jelez a tavalyi negyedik negyedévben. Az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az előző negyedévhez viszonyított volumenváltozás négy negyedévig folytatódna.

Varga Mihály pénzügyminiszter mindezt úgy kommentálta, hogy a 7,1 százalékos növekedéssel "a magyar gazdaságtörténet legnagyobb éves növekedése lett a 2021-es". Majd hozzátette, hogy minden ágazat jól teljesített, egyedül a mezőgazdaság nem, a kedvezőtlen időjárás miatt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

   

Figyelmébe ajánljuk