A bankkártyás fizetés értékhatárának emelésére szólítja fel a bankokat az MNB

  • narancs.hu
  • 2020. március 20.

Gazdaság

Ezáltal sok ember esetében a terminál érintése nélkül történhetne a fizetés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fizikai kapcsolatok számának csökkentése érdekében az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár 15 ezer forintra emelésére szólítja fel a bankokat és a kártyatársaságokat – közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

Az MNB közölte: ezzel becslések szerint a vásárlásoknak már közel 90 százaléka, összesen mintegy 670 millió darab tranzakció lenne bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS terminál ügyfél általi kezelése, érintése nélkül megtörténhet. A mielőbbi alkalmazhatóság érdekében a jegybank a vonatkozó jogszabályok módosítását javasolja a kormánynak.

Szerdán azt kérte a MNB, hogy a bankok adjanak lakossági hitelekre fizetési moratóriumot, később pedig Orbán Viktor bejelentette, a magánszemélyek és vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit felfüggesztik.

MTI

Figyelmébe ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.