Elszálltak az ingatlanárak: Bécsben olcsóbb az albérlet, Dubaiban pedig a luxusvillát lehet kapni egy pesti lakás áráért
construction-site-4121483_960_720.jpg

Elszálltak az ingatlanárak: Bécsben olcsóbb az albérlet, Dubaiban pedig a luxusvillát lehet kapni egy pesti lakás áráért

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 8.

Gazdaság

Magyarországon drágulnak leggyorsabban az ingatlanárak Európában.

Az elmúlt három évben Magyarországon nőttek a legjobban a lakásárak Európában, bár az áremelkedés egyre lassabb, áll a , Deloitte elemzésében, melyet az Index ismertet.

Ez azért is jelentős, mert 2015 óta egész Európában emelkednek a lakóingatlanok árai, kivéve Olaszországot, ahol 2008 óta csökkennek az árak.

Ebben az időszakban Magyarországon, Csehországban, Lettországban és Portugáliában az európai átlag több mint kétszeresével nőttek az árak.

Magyarországon 7,1 évnyi bruttó átlagkereset szükséges egy 70 négyzetméteres új lakás megvásárlásához, ami drágának számít Európában, de nem kiemelkedőnek. A keresetekhez képest Csehországban, Horvátországban és Lengyelországban is drágábbak a lakások mint Magyarországon.

Ami pedig az albérletárakat illeti, Budapest kifejezetten hátul van a többi európai fővároshoz képest. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy Bécsben, Berlinben és Münchenben is olcsóbbak az albérletek, mint a magyar fővárosban. Ennek részben oka, hogy nyugaton szabályozottabb a piac és sok a hosszú távra bérbe adott lakás.

Ha pedig kicsit távolabbra tekintünk még érdekesebb adatokat találni. Dubaiban ugyanis most 2008-2009-es nagy válság előtti szintnél is lejjebb van a luxus villák ára. Ez pedig azt jelenti, hogy egy pesti lakás áráért hozzá lehet jutni egy villáért Dubaiban, erről a Portfolio ír a Cavendish Maxwell cég elemzése alapján.

Az országban ugyanis a házak átlagára az elmúlt 12 hónapban 24 százalékot esett és csupán 1,82 millió dirhamon (kb.144 millió forint) áll, ami 11 éves mélypont. Noha a dubai gazdaság továbbra is jól teljesít, a sok építkezés miatt túlkínálat alakult ki az ingatlanpiacon, az árak pedig emiatt indultak esésnek.

Az elemzés szerint főleg a nagyobb egybefüggő lakónegyedek esetében figyelhető meg a durva értékvesztés. Ilyen például a világhírű The Palm nevű, műszigetekből álló hatalmas fejlesztés vagy a luxus jachtok kikötőjére néző Dubai Marina.

Figyelmébe ajánljuk