Háromszorosa a magyar infláció az EU-s átlagnak

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 18.

Gazdaság

Csak a visegrádi országokban két számjegyű az infláció, a magyar 17 százaléknak pedig egyetlen más EU-s állam nem ér nyomába.

Nem teszi a vitrinbe az Eurostat friss jelentését Orbán Viktor, de Szentkirályi Alexandra sem, aki néhány napja azzal flexelt, hogy az infláció „kapott egy gyomrost és térdre rogyott”. A statisztikák szerint egy hónap alatt 6,4-ről 6,1 százalékosra lassult az infláció az Európai Unióban, 27 tagállamból 23-ban már egy számjegyű az áremelkedés üteme. Mindössze a V4 országaiban van tíz százalék felett, Magyarországon a 17,5 százalékos infláció így is csúcsnak számít. Lengyelország, Szlovákia és Csehország már 10,3 és 10,2 körüli értéknek örülhet.

Az Eurostat adatai szerint a magyar inflációt egy kicsit visszafogták a kormány piacellenes intézkedései másfél évvel ezelőtt, tavaly júliusban azonban messze „magunk mögött hagytuk” visegrádi partnereinket. A hazai infláció csak idén tavasszal kezdett el mérséklődni, de még így is bajnok: 17,5 százalékkal háromszorosa az EU-s átlagnak (6,1%).

Persze van, ahol arányaiban keményebben sújtott le az infláció egy hónap alatt, júniusról júliusra. Például Luxembergban, ahol a drágulás mértéke megduplázódott: 1 százalékról 2-re nőtt.

A kormány azt ígéri, az év végére egyszámjegyűre szorítják az inflációt. Ha sikerülne is elérni a 7-9 százalékos értéket, érdemes megjegyezni, hogy Európa többi részén ez már rég sikerült, és az említett visegrádi országok is alig néhány százalékpontra vannak tőle.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk