Idén csak miniszteri engedéllyel vehetnek külföldiek magyar céget
MTI_Balazs_Attila_top_story_lead.jpg

Idén csak miniszteri engedéllyel vehetnek külföldiek magyar céget

  • narancs.hu
  • 2020. május 26.

Gazdaság

Ha külföldi szereplő stratégiai vállalatban szerezne tulajdont, a miniszterhez kell fordulni.

A koronavírus-járvány miatti válságban a kormány megvédené a magyar vállalatokat a külföldi felvásárlástól, derül ki a Magyar Közlönyből, írja az mfor.

Eszerint Palkovics László engedélye kell ahhoz, ha egy külföldi szereplő stratégiai társaságban szerezne tulajdonrészt, vagy emelne tőkét, ha egy stratégiai társaság egyesülne, átalakulna vagy szétválna illetve bármilyen más módon szerezne befolyást, például kötvénykibocsátással vagy haszonélvezeti joggal.

Ez egyébként nem magyar sajátosság. A nyugati országokban komolyan tartanak attól, hogy kínai befektetők kihasználva a válságot fontos cégeket vásárolhatnak fel.

A rendelet értelmében akkor van szükség a miniszteri engedélyre, ha egy külföldi a stratégiai társaságban közvetlenül vagy közvetetten legalább 10 százalékos részesedést szerez, és a befektetés összértéke eléri vagy meghaladja a 350 millió forintot.

A bejelentési kötelezettség akkor is fennáll, ha 15, 20 vagy 50 százalékos tulajdonjogot szerez a külföldi befektető, vagy ha a megjelenésével a külföldiek kezében lévő tulajdonrész aránya meghaladja a 25 százalékot.

A miniszternek 45 napja van dönteni a kérelemről.

A kormányrendelet összesen 21 olyan ágazatot sorol fel, melyek érintettek, köztük számos olyat ami elsőre nem tűnik stratégiainak. Egyebek mellett az alábbi szektorok érintettek:

  • turizmus, építőipar, egészségügy, nukleáris szektor, kormányzati létesítmények, pénzügyi szektor, élelmiszerágazat és mezőgazdaság, védelmi ipar, energiaszektor, kommunikációs szektor, kereskedelmi létesítmények, vegyi szektor.

Figyelmébe ajánljuk