Jövő héttől jön a magyar dinnye a boltokba

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 7.

Gazdaság

És természetesen drágulni is fog az előző évekhez képest. 

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben, és az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.

Hozzátették, hogy "az inputanyagok és a munkaerő drágulása miatt jelentősen nőtt a bekerülési költség", így

várhatóan a görögdinnye - ahogy más zöldségek és gyümölcsök is - a korábbi éveknél magasabb áron kerülhet piacra.

Az idén mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét Magyarországon, és mintegy 150-160 ezer tonna termés várható. Az átlagos dinnyefogyasztás 12 kilogramm/fő évente, ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is emelkedhet a kamara adatai szerint.

A közlemény szerint a termelőket tömörítő Magyar Dinnyetermelők Egyesülete felhívja a kiskereskedők figyelmét, hogy nem lenne szerencsés, ha az import dinnye akciózásával - lévén jelentős mennyiségű olasz, drágább dinnye ragadt bent a nagykereskedelemben - levernék az árakat a magyar dinnye érkezésére. Ez ugyanis a hazai termesztést és ellátást hosszú távon is veszélyeztetné.

A hazai szabadföldi görögdinnye szedését július 10. körül kezdik, és egész szeptemberig folyamatosan várható majd friss magyar dinnye.

Elsőként Baranyában és Békésben érik, utána Tolnában és a heves-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben.

A hazai görögdinnye 70 százalékát Magyarországon értékesítik, 30 százalékát exportpiacokon. A külpiacokon az elmúlt években komoly konkurensek jelentek meg, de az idei várhatóan jó és nagy mennyiségű termés előrelépést hozhat - közölte az agrárkamara. Ugyanakkor megjegyezték: a külföldi piacok visszahódításához a jövőben jelentős fejlesztésekre van szükség.

Kitértek arra is, hogy a hazai sárgadinnye már néhány hete kapható. Sárgadinnyét - a vetőmag-eladási és a termésbecslési adatok alapján - mintegy 480 hektáron termesztenek, a termőterület valamelyest nőtt tavalyhoz képest. A sárgadinnye-termőterületek nagyjából harmada Bács-Kiskun megyében, további harmadrésze Békés és Csongrád-Csanád megyében található, és jelentős területek vannak Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Sárgadinnyéből - az áruházláncok logisztikája és a fogyasztói igények változása miatt - a vásárlók egyre inkább a kisebb méretű, 1,5-2 kilogrammos gyümölcsöket részesítik előnyben, ehhez igazodott a termelés is - közölte a NAK.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.