Kiakadtak a világ vezető országainak pénzügyminiszterei Trumpra, mindenki a kereskedelmi háborútól tart

  • narancs.hu
  • 2018. június 3.

Gazdaság

Az Európai Unió már kilátásba helyezte a szankciókat.

„Az Egyesült Államoknak csak pár nap mérlegelési ideje van arra, hogy ne robbantson ki kereskedelmi háborút szövetségeseivel” – mondta szombaton Franciaország pénzügyminisztere Kanadában egy sajtótájékoztatón.

Bruno Le Maire azután nyilatkozott, hogy tanácskozott a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-ek pénzügyminisztereivel egy kanadai üdülőhelyen, Whistlerben. A miniszter azt mondta, Washingtonon múlik, hogy lépjen a vámok miatti feszültség enyhítése felé. Hozzátette, hogy az Európai Unió kész intézkedéseket hozni válaszul az új amerikai acél- és alumíniumvámokra, ugyanakkor megjegyezte, hogy még mindig van pár nap a szükséges lépésekre a hetek csoportján belüli kereskedelmi háború elkerüléséhez. „A labda az amerikai térfélen pattog” – mondta a francia pénzügyminiszter.

De a kanadai pénzügyminiszter, Bill Morneau is arról beszélt, hogy csalódottak az amerikai lépések miatt.

false

 

Fotó: MTI

A hét végén pedig az Európai Bizottság is reagált Donald Trump döntésére, miszerint az Egyesült Államok védővámot vet ki az EU-ból, Kanadából és Mexikóból érkező acélra és alumíniumra. A bizottság a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordult a védővámok miatt, valamint megkezdte az arányos ellenintézkedések előkészítését.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.