Kiszorítaná Amerikát az európai pénzpiacokról a német pénzügyminiszter

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 22., 10:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Európai IMF-et, és új bankközi tranzakciós rendszert hozna létre a SWIFT helyett Heiko Maas.

A német pénzügyminiszter a Handelsblattnak beszélt arról, hogy létre kellene hozni a IMF helyett az EMF -et, az European Monatery Fundot. Heiko Maas jó ötletnek tartaná a SFIFT leváltását egy új, európai bankközi fizetési rendszer létrehozását is. Kétséges, hogy a javaslatokból mikor lehet valóság, ha egyáltalán sikerül megvalósítani az ötleteket. A javaslatok célja, hogy az Egyesült Államokat hátrébb szorítsa, az Európai Uniót pedig erősítse a pénzügyi piacokon.

A hírt közlő Financial Times emlékeztet, hogy a javaslat jól jelzi, milyen feszült a hangulat Washington és Berlin közt. Egyrészt Donald Trump felmondta az iráni atomalkut, miközben a világ többi országa továbbra is betartja azt. Trump az atomalku felmondásán túl is nyomást helyezne és arra kérik a bankközi átutalásokat is kezelő, amúgy belga székhelyű SWIFT-et, hogy kapcsolják le Iránt a nemzetközi pénzügyi rendszerről. Trump azzal fenyegette meg a SWIFT igazgatóságának tagjait, hogy ha nem teszik meg amit kér, szankciókkal sújthatják őket és munkahelyüket is, melyek jellemzően európai nagybankok.

Ráadásul Németország nemrég megegyezett Oroszországgal hogy az Északi áramlat 2-n kersztül közvetlenül tőlük vásárol majd gázt, ami szintén nem tetszik Trumpnak, ahogy az sem, hogy a NATO tagjaként Németország túl keveset költ honvédelemre.

 

(Portfolio)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 22., 10:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  rworse
  2018. augusztus 22., szerda 20:44
  Ez a "cikk" egy minden ízében schmittelmény "cikk" minden ízében schmittelménye. Aki talál benne (mármint a jelenlegi állapotában) egy hibátlan mondatot, megkapja a jutalmat - ha talál a jutalom kifizetéséhez egy pénzügyminisztert.
 2. 6
  Juliusz
  2018. augusztus 22., szerda 13:23
  Nálam negyed kettő után még mindig pénzügyminiszter.
  Esetleg most már tényleg?
 3. 5
  Kovacs
  2018. augusztus 22., szerda 12:54
  Tiszapolgári, ami egyébként összezavarhatott, az az, hogy valóban hiányzik egy MÉG (nem pénzügyminiszter) a kettesből. És akkor Kovacs azt mondta, amit mindig is mondani akar. (de ezt magadtól is tudod)
 4. 4
  Kovacs
  2018. augusztus 22., szerda 12:27
  4: Igazad van. Mert a magyar szemszögből ítélve a dolgokat teljesen mindegy, hogy melyik német szocit hogy hívnak. Ha a magyar miniszterelnöknek (esetleg, netalántán, egyszer-kétszer) szüksége van pénzre, majd Seehofer & Co. intézi el a Orban-European Monatery Fundot. Keresztényileg.
 5. 3
  tiszapolgári
  2018. augusztus 22., szerda 12:11
  A címben német helyett „nemét” van, a szövegben az egyik SWIFT helyett „SFIFT”, az utolsó bekezdéseben „kersztül”, vannak vesszőhibák is, Kovacs pedig az 1-esben nem azt mondta, amit mondani akart.
 6. 2
  Kovacs
  2018. augusztus 22., szerda 11:34
  Onlinenaracs!
  A bejegyzésemmel azt akartam mondani, hogy Heiko Maas NEM PÉNZÜGYMINISZTER!
 7. 1
  Kovacs
  2018. augusztus 22., szerda 11:13
  Heiko Maas (külügyminiszter) megpuccsolta Olaf Scholzot(pénzügyminiszter)? Igaz, a német szocik mindenre képesek. Úgy látszik a narancsonline is.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...