Magyarország úgy fizetne rubelben az orosz földgázért, hogy eurót utal

  • narancs.hu
  • 2022. április 11.

Gazdaság

Szijjártó szerint banktechnikai megoldásról van szó, nem sértik az EU-s szankciókat.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy Magyarország kész rubelben fizetni az orosz gázért. Bejelentése éles visszhangot váltott ki az EU-tagországok között, és az ukrán külügy részéről is.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminiszterei ülésének szünetében hétfőn arról értekezett, hogy megvan a megoldás, amellyel Magyarország nem sért semmilyen uniós szankciós intézkedést, és mégis biztosítani tudja az ország földgázellátásának biztonságát.

Ennek a részleteit most dolgozza ki az MVM leányvállalata, a CEEnergy ZRt. és a Gazprom Export, de a lényegét már a külügyminiszter is ismertette. Eszerint a magyar fél két számlát hoz létre a szankciós listán nem szereplő orosz Gazprom Bankban. A CEEnergy eurót utal át a Gazprom Banknak, amely ezt a pénz rubellé konvertálja át, és ezt utalja el a Gazprom Exportnak.

Elmondta, az illetékes vállalatok szerződéseinek módosítása zajlik, noha azokban már szerepel, hogy a kifizetések tekintetében át lehet térni az eurótól eltérő pénznemre. Kijelentette: a megoldás semmilyen uniós szankciós intézkedést nem sért. A kétoldalú szerződések birtokában Magyarország nem látja szükségét annak, hogy az Európai Unió bármilyen közös fellépést, összehangolt pozíciót hozzon létre a kérdésben - szögezte le.

Közölte továbbá, a földgáz- és kőolajszállítás uniós szankciók alóli mentessége mostantól nem csak az uniós tagországokra, hanem a tagjelölt országokra, köztük a Nyugat-Balkán országainak jelentős részére is vonatkozik.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?