Matolcsy György az EU gyors felbomlását vizionálja legújabb elemzésében

  • narancs.hu
  • 2021. június 7.

Gazdaság

A jegybankelnök friss értekezésében vette számba az évtized legnagyobb kihívásait és lehetőségeit.

Az évtized kihívásait és lehetőségeit vette számba a jegybankelnök legfrissebb írásában.

Matolcsy György a növekedés.hu-n megjelent elemzésében így fogalmaz: „Segíti, ha tisztában vagyunk a kockázatok és a lehetőségek természetével: a vakrepülésnél jobb a megbízható radar.”

Írásában többek közt az alábbi kockázatokat sorolja fel:

  • felgyorsulhat az EU felbomlása. Felrobbanhatnak az európai adósságok: az új pénzelmélet hívői szerint már nem számít az államadósság nagysága, mert az alacsony kamatok miatt minden adósság finanszírozható. Az EU és az eurozóna áttérhet a japán útra, ahol a GDP-arányos államadósság átlépte a 260 százalékot, aminek közel fele a jegybank mérlegében van – fogalmaz
  • A pénzforradalom feleslegessé teheti az EU bankrendszerét: még néhány technológiai áttörés, szabályozási lazítás és az EU bankrendszere helyére közel nulla költséggel működő digitális pénzügyi cégek lépnek.
  • Az új energiaforradalom megszüntetheti a ma ismert energiarendszereket és járműipart, az új technológiák minden hagyományos területen csak néhány szereplőt hagynak a piacon, döntő többségük eltűnik Matolcsy György szerint, és kérdésnek nevezte, hogy a nyertes kínai és amerikai cégek mellett maradnak-e európai vállalatok.
  • A digitális forradalom új üzleti rendszereket hoz létre, és regionális integráció lép a globális kereskedelem helyére.

A kockázatok mellett hasonlóan erős lehetőségeket is azonosít a jegybankelnök az évtizedben, és megjegyzi: a kihívás az, hogy ki képes az elsők között kiaknázni az új lehetőségeket, mert az elsők most könnyen egyetlenek is lehetnek az évtized végére.

A lehetőségek közé sorolta a digitális átmenet felgyorsítását, a fenntarthatóság követését az élet minden területén, a pénzforradalom "befogadását", a részvételt Ázsia, ezen belül Kína felemelkedésében, a részvételt a "kevert korszak" kialakításában, amely az ember és egy vele összeolvadó új, mesterséges világ közös működése felé mutat, valamint a technológiai forradalommal lépést tartó társadalmi átalakítások kezdeményezését.

Az új társadalom Matolcsy György szerint mindenben kettős lesz, ezért a maihoz képest sokrétűbb, színesebb, ellentétekre épülő, erősebb versenyt és erősebb együttműködést igénylő évtized jöhet.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk