A Biden-kormány visszavonja elődje élővilág-pusztítónak ítélt intézkedéseit

  • narancs.hu
  • 2021. június 5.

Gazdaság

A visszaállított törvények korlátozhatnak energiaipari fejlesztéseket, a bányászatot vagy az olajfúrást.

Joe Biden amerikai elnök kormánya visszavon, illetve felülvizsgál több olyan intézkedést, amellyel elődje enyhített a veszélyeztetett fajokra vonatkozó élővilág-védelmi törvényen - jelentette szombaton az AP hírügynökség előző napi hivatalos közlés alapján.

Donald Trump kormányának szóban forgó öt intézkedését a szövetségi hal- és vadvédelmi szolgálatok vizsgálják felül. Ezek között van olyan, amely a veszélyeztett fajok élőhelyének kijelölésére vonatkozik, és olyan, amely meghatározza a szövetségi hatóságok intézkedési jogkörét.

A vadvédelmi szolgálat egyúttal visszaállítja azokat az eszközöket, amelyekkel az újonnan veszélyeztetettnek minősített fajokat lehet sürgősen megvédeni.  

Az élőhelyek kijelöléséről szóló, visszaállított törvényi részek megakadályozhatnak vagy korlátozhatnak energiaipari fejlesztéseket, mint például a bányászatot vagy az olajfúrást.

Biden már választási kampányában megígérte, hogy visszaállítja azokat a szigorú szabályokat, amelyeket Trump eltörölt, vagy amelyeken enyhített az energiaipari lobbinak kedvezve.

Ez a munka azonban több hónapig vagy akár évekig is eltarthat mostantól.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

„Elindult a hír, hogy a Samsung vásárolta meg” – milyen üzem létesül az őrbottyáni téglagyár helyén?

Új tulajdonosa akadt az őrbottyáni téglagyárnak, ahol az eddigiektől eltérő tevékenység folyik majd. Rögtön elindultak a találgatások, hogy kinek az érdekeltségébe került az üzem. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni a lakosságot: az eddig ismert információk szerint nem lesz akkumulátor-feldolgozás, sem veszélyesanyag-raktározás.