Meghaladja az 54 milliárd forintot a kórházak tartozása

  • narancs.hu
  • 2023. április 26.

Gazdaság

Március végére akkora összegű tartozást halmoztak fel a kórházak, mint tavaly október végén.

A Magyar Államkincstár adatai szerint 39,3 milliárd forintnyi kifizetetlen számla van a fekvőbetegeket ellátó intézményekben, de ebben az adatsorban nem szerepelnek a modellváltó orvosegyetemek – írja a Napi.hu. A gazdasági portálnak megszólaló Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint az egyetemekkel együtt a növekedés 8,9 milliárd forint volt, így március végére az egyetemi klinikákkal együtt a tartozásállomány elérte az 54 milliárd forintot.

Ez mindösszesen 5 milliárddal kevesebb, mint tavaly októberben, amikor a kormány rendezte a kórházak adósságát. A tartozásállomány teljes összege a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben áll fenn, amelyből 0,8 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul.

Nagy mínuszban van például az Új Szent János Kórház és Szakrendelő, amelynek tartozása a februári 1,9 milliárd forintról, 2,7 milliárdra nőtt.

Ráadásul a Magyar Kórházszövetség múlt heti konferenciájá kiderült, hogy csaknem nyolcszáz orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz a hatósági bizonyítványt. Itt több államigazgatási tisztviselő is beszámolt az adósságnövekedés idei mértékéről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.