Miért nőtt jobban az infláció Magyarországon, mint máshol?

  • narancs.hu
  • 2023. április 9.

Gazdaság

Több tényező miatt lett hazánkban brutális mértékű az infláció.

Több tényező is közrejátszott abban, hogy Magyarországon sokkal nagyobb mértékben nőtt az infláció, mint a visegrádi államokban, Romániában, illetve az unió átlagát tekintve. A Portfólió részletes elemzésben mutatta be, miért történt mindez, a rövid összefoglaló mellett a teljes írást itt lehet elolvasni.

A vásárlói kosarakban a legnagyobb részt az élelmiszer, a közlekedés, szállítás és a rezsiköltségek adták Magyarországon. Bár hasonlóak a trendek a visegrádi államokban és Romániában is, a mérték azért eltérő. Magyarországon különösen magas volt az élelmiszerinfláció és a közlekedés, szállítás inflációja is – annak ellenére (vagy épp azért), hogy az állam beavatkozott az árakba. Emiatt a fogyasztói kosár jóval nagyobb mértékben drágult. A rezsiköltségek esetében ez mérsékelt hatású volt. Az otthonfelújítási progam hatására az építőanyagok, alapanyagok és lakberendezési tárgyak, eszközök ára is rendkívüli módon megemelkedett – a világpiaci tendenciákon túlmenően is –, ezért ez különösen nagy súllyal jelent meg a kosárban. A többi államban ez a tétel elenyésző volt.

További inflációnövelő tényező volt az árfolyam alakulása. A régiós devizák közül egyértelműen a forint árfolyama gyengült a legnagyobb mértékben, ami az import révén viszonylag gyorsan begyűrűzött a fogyasztói árakba is. Mivel a gyengülés tartós maradt, ezért a tartós fogyasztási cikkekben is megjelent az árkorrekció. 2021 januárjához képest két év alatt a forint 7,2 százalékkal lett gyengébb. Eközben a zloty 4,7 százalékkal gyengült, a lej 0,7 százalékkal, a cseh korona pedig 9,3 százalékot erősödött is az euróhoz képest.

A harmadik jelentős tényező a bérek alakulása volt. Bár az infláció mértékét nem érte el a béremelkedés, a régióban egyértelműen itt nőttek legnagyobb mértékben a bérek. Az emelkedő bérek fogyasztásra sarkallják a munkavállalókat, ami inflációs nyomást alakíthat ki. Ezt fékezheti egyebek mellett a kamatpolitika. Ezt Magyarország meg is tette, az alapkamat 13, az irányadó kamat pedig 18 százalék. Ennek hatása azonban nem azonnal jelentkezik, az infláció csak az idén februárban érte el a csúcsát Magyarországon. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk