Miért nőtt jobban az infláció Magyarországon, mint máshol?

  • narancs.hu
  • 2023. április 9.

Gazdaság

Több tényező miatt lett hazánkban brutális mértékű az infláció.

Több tényező is közrejátszott abban, hogy Magyarországon sokkal nagyobb mértékben nőtt az infláció, mint a visegrádi államokban, Romániában, illetve az unió átlagát tekintve. A Portfólió részletes elemzésben mutatta be, miért történt mindez, a rövid összefoglaló mellett a teljes írást itt lehet elolvasni.

A vásárlói kosarakban a legnagyobb részt az élelmiszer, a közlekedés, szállítás és a rezsiköltségek adták Magyarországon. Bár hasonlóak a trendek a visegrádi államokban és Romániában is, a mérték azért eltérő. Magyarországon különösen magas volt az élelmiszerinfláció és a közlekedés, szállítás inflációja is – annak ellenére (vagy épp azért), hogy az állam beavatkozott az árakba. Emiatt a fogyasztói kosár jóval nagyobb mértékben drágult. A rezsiköltségek esetében ez mérsékelt hatású volt. Az otthonfelújítási progam hatására az építőanyagok, alapanyagok és lakberendezési tárgyak, eszközök ára is rendkívüli módon megemelkedett – a világpiaci tendenciákon túlmenően is –, ezért ez különösen nagy súllyal jelent meg a kosárban. A többi államban ez a tétel elenyésző volt.

További inflációnövelő tényező volt az árfolyam alakulása. A régiós devizák közül egyértelműen a forint árfolyama gyengült a legnagyobb mértékben, ami az import révén viszonylag gyorsan begyűrűzött a fogyasztói árakba is. Mivel a gyengülés tartós maradt, ezért a tartós fogyasztási cikkekben is megjelent az árkorrekció. 2021 januárjához képest két év alatt a forint 7,2 százalékkal lett gyengébb. Eközben a zloty 4,7 százalékkal gyengült, a lej 0,7 százalékkal, a cseh korona pedig 9,3 százalékot erősödött is az euróhoz képest.

A harmadik jelentős tényező a bérek alakulása volt. Bár az infláció mértékét nem érte el a béremelkedés, a régióban egyértelműen itt nőttek legnagyobb mértékben a bérek. Az emelkedő bérek fogyasztásra sarkallják a munkavállalókat, ami inflációs nyomást alakíthat ki. Ezt fékezheti egyebek mellett a kamatpolitika. Ezt Magyarország meg is tette, az alapkamat 13, az irányadó kamat pedig 18 százalék. Ennek hatása azonban nem azonnal jelentkezik, az infláció csak az idén februárban érte el a csúcsát Magyarországon. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?