Nagy István: Magyarország fenn tudja tartani az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 20.

Gazdaság

Egyeztetések folynak arról, hogy milyen további termékköröket érinthet a behozatali tilalom.

Az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott tárgyalások alkalmával sikerült elérni, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmával kapcsolatos eredményeket és intézkedéseket Magyarország továbbra is fenn tudja tartani – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szerdán Brüsszelben. 

Nagy István szerint Magyarország továbbra is biztosítja az ukrán gabona tranzitját, azt, hogy a termények ellenőrzött körülmények között hagyják el az ország területét. További egyeztetések folynak arról, hogy a négy alaptermék, a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó mellett milyen további termékköröket érinthet a behozatali tilalom.

Eredményre vezetett a tagállamok döntése arról, hogy önállóan lépnek fel annak érdekében, hogy megakadályozzák az ukrán mezőgazdasági termékek minden ellenőrzés nélküli behozatalát. Érdemes volt Magyarországnak határozottan kiállnia és megvédenie a magyar gazdák érdekét, hiszen a kiállás fordulatra késztette, intézkedési kényszerbe hozta az Európai Bizottságot – fogalmazott. 

 
 
Nagy István agrárminiszter Győrzámolyon 2023. március 24-én. 
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
 

Nagy István emlékeztetett, öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetője azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. A brüsszeli tárgyalások során az uniós bizottság pedig olyan ajánlatot adott, amely minden eddig bevezetetett intézkedést törvényessé tesz. Az ígéretek között szerepel azon jogi háttér megteremtése is, hogy a tranzit biztosítása mellett Magyarország továbbra is importtilalmat tarthasson fenn az ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben.

Azzal a június ötödikéig hatályos jogszabályi rendelettel kapcsolatban, amely az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozóan a kereskedelem liberalizációjával függ össze, Magyarország garanciákat kér, hogy amennyiben szükség lesz rá, a szabályozást automatikusan hosszabbítani lehessen. Erre az uniós bizottság ígéretet adott. 

 Az öt ország továbbá javaslatokkal kívánja segíteni az Európai Bizottságot, hogy miként lehetne biztosítani az ukrán mezőgazdasági teremékek eljuttatását a szolidaritási folyosón keresztül azokba az országokba, melyek hagyományosan az ukrán termékek célországai voltak. Az Európai Bizottság szerdán újabb támogatási csomagot jelentett be, amely 100 millió euróval segíti majd a korlátlanul behozható ukrán gabona miatt nehéz helyzetbe került öt ország gazdáit, köztük a magyar gazdákat is – tájékoztatott Nagy István.

Az agrárminiszter múlt hét szombaton jelentette be az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtitlalmat. Ezt az Európai Bizottság szóvivője elfogadhatatlannak minősítette

A témával részletesen foglalkozik a friss Magyar Narancs. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk