Nem vagyunk környezetrombolók, állítja a kínai akkumulátorgyár

  • narancs.hu
  • 2023. február 11.

Gazdaság

Reagáltak a kritikákra, de már nyert ügyük van, hiszen semmi nem utal arra, hogy a kormány meghallgatná a lakosokat.

Az Indexen jelent meg a kínai akkumulátorgyár, a Contemporary Amperex Technology (CATL) reakciója a debreceni tiltakozásokra. Mint korábban több cikkben beszámoltunk róla, az észak-magyarországi nagyvárosban botrányba fulladt egy lakossági fórum, miután kiderült, a lakosok megkérdezése nélkül döntött a kormány egy hatalmas vízigényű gyár megépítéséről.

A kínai vállalat képviselője, akinek nevét és beosztását sem ismerteti az Index cikke, úgy nyilatkozott, geopolitikai, gazdasági okok miatt is választották ezt a helyszínt. A beruházó szerint a projekt Debrecennek és Magyarországnak is jelentős adóbevételeket generál és munkahelyeket teremt, a helyi gazdaság új hajtóerejévé válhat a jövőben.

A CATL úgy tervez, akkumulátorgyár kapacitása a projekt befejezését követően várhatóan eléri a 100 gigawattórát – ami két és félszer nagyobb, mint jelenleg az egész ország akkumulátorgyártó kapacitása. A lítium-ion akkumulátorok előállításához számos ásványi nyersanyagra – többek között lítiumra, nikkelre és mangánra – lesz szükség, a CATL-üzem ISO 14001 környezetvédelmi irányítási rendszert fog ezen a telephelyen bevezetni. Azt állítják, talaj- és talajvízszennyezés nem várható, a telephelyen belül külön monitoring rendszert építenek ki, és a méréseket a hatóságok által előírt szabályok alapján fogják végezni. Az üzem átlagosan 3378 köbméter/nap vízfogyasztást fog eredményezni, és számításaik szerint Debrecen jelenlegi vízfogyasztásához képest ez nem jelentős mennyiség. Arról még nem született döntés, hogy a hűtőtornyokat ún. szürkevízzel üzemeltetik-e, pedig ez a teljes vízfogyasztás 70 százalékát adná.

Legújabb lapszámunkban az akkumulátorgyártás környezeti terheiről írtunk. Ezt itt lehet elolvasni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.