Szlovákia költött a legtöbbet rezsitámogatásra, mi hátulról a 3. helyen állunk

  • narancs.hu
  • 2023. február 13.

Gazdaság

Magyarország a GDP 1,1 százalékát fordította erre, Szlovákia a 9,3, Németország a 7,5 százalékát.

Az a 2,7 milliárd euró, amit a magyar állam rezsitámogatásra költött 2021 szeptembere óta, a magyar nemzeti jövedelem 1,1 százaléka, ezzel Magyarország az EU-ban csak Ciprust és Finnországot előzi meg – írja a HVG a Bruegel Intézet által végzett felmérésből idézve.

Az intézet összehasonlította az Európai Unió országait abból a szempontból, hogy a GDP arányában mennyi pénzt fordítottak a „rezsivédelemre”. Az EU államai összesen  681 milliárd eurót költöttek erre. Arányaiban Szlovákia szánt a legtöbbet e feladatra, az ottani GDP 9,3 százalékát. 

Németország a nemzeti jövedelme 7,5 százalékát költötte erre a célra, de ez nyilván

a legnagyobb összeg Európában: 268,1 milliárd euró.

Olaszország 99,3 milliárd euróval, Franciaország 92,1 milliárd euróval szerepel a listán.

A felmérést végző intézet a védelmi intézkedések közé sorolta az adócsökkentést, a kis- és nagykereskedelmi árszabályozást, a rászorulók célzott támogatását, az állami cégek bevonását, a többletprofit megadóztatását és egyes cégek támogatását.

Magyarország ezek közül négyet alkalmazott: a kiskereskedelmi árszabályozást, az adócsökkentést, a többletprofit megadóztatását és a cégek támogatását. Rászorulóknak célzott segítséget Magyarországon kívül csak Málta nem adott.

Ciprus a GDP-je 0,9 százalékát, Finnország pedig 0,1 százalékát fordította erre a védekezésre. Közép-Európában végleg sereghajtók vagyunk, mert Bulgária a GDP 5,7 százalékát, Ausztria az 5,3 százalékát, Szlovénia a 4 százalékát, Románia és Csehország a 3,8 százalékát, Horvátország a 3,2 százalékát, Lengyelország a 2,2 százalékát fordította arra, hogy valahogyan védje az embereket a magas energiaárak következményeitől. 

Az elemzést végző intézet úgy látja, hogy az energiahordozók ársapkázása helyett az alacsonyabb jövedelmű rétegeket érdemes segíteni, és a jövedelemtámogatást is jobb döntésnek tartja. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ukrán menekültek Békés megyében: Már el tudjuk mondani magyarul

A Viharsarok közel 80 települése közül csaknem negyven városban és községben élnek ukránok. Többségében háborús menekültek, viszont a katonakorú férfiak teljesen hiányoznak. A Magyar Vöröskereszt térségi szervezete szerint 230-an élnek és dolgoznak Békésben, s már jó ideje a segélyszervezet székházában sajátítják el a magyar nyelvet.