Újabb propagandalevelet kapnak a nyugdíjasok

  • narancs.hu
  • 2023. február 11.

Gazdaság

Orbán Viktor megmagyarázza, miért kell föltétlenül elégedettnek lenni.

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök levélben keres meg minden magyar nyugdíjast, és tájékoztatja őket arról, hogy februárban dupla nyugdíj érkezik – közölte Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott szombaton az MTI-vel. Hogy mindenki tisztában legyen azzal, mi micsoda és mennyi ér, a politikus előre részletezte, mi mindent kell tudni a nyugdíjak alakulásáról.

E szerint ebben a hónapban a 15 százalékkal megemelt nyugdíj és a 13. havi nyugdíj szintén megemelt összegben jut el az idősekhez. Mert mint azt tudjuk, a 13.havi nyugdíjat "a baloldal elvette idős honfitársainktól, az Orbán Viktor vezette polgári kormány visszaadja nekik". Az elmúlt időszakban ötször került sor nyugdíjprémium kifizetésére, míg a baloldal idején egyszer sem. 2010 óta 92 százalékkal emelkedett a nyugdíj; az átlagnyugdíj 2010-ben 97 ezer forint volt, mostanra több mint 208 ezer forint lett.

A valóság ezzel szemben az, hogy a decemberi nyugdíjas infláció 27,4 százalék volt a KSH szerint, vagyis a nyugdíjprémiumot bőven megette az infláció. Bár ezt most némileg eltakarja a 13. havi nyugdíj, ám ez a következő hónapban, amikor talán tetőzhet az infláció, már nem érezteti hatását. 

A 13. havi nyugdíjat 2009 májusában vezette ki a Bajnai-kormány, amelyet csak 2021 novemberében hozott vissza Orbán Viktor kabinetje. Vagyis tizenkét év Orbán-kormányzás alatt nem volt fontos ez az intézmény, de most már az. 

A nyugdíjprémium kifizetését a törvény szabályozza, az a GDP alakulásának függvénye. Vagyis azért volt kényetelen az állam nyugdíjprémiumot fizetni, mert a jogszabály ezt előírta – akkor jár automatikusan nyugdíprémium, amikor a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Vagyis ez nem a kormány szuverén döntésén múlik, és az idén biztosan nem is lesz ilyen kifizetés, hiszen a GDP a kormány előrejelzése szerint 1,5 százalékkal bővül.

2010 óta 92 százalékkal nőtt az átlagnyugdíj, ám ezen idő alatt a zsemle 19 forintról 50 forintra drágult (265 százalék), a trappista sajt 1400 forintról 3330 foritra drágult (238 százalék), a krumpli pedig 140 forint helyett 324 forint lett (231 százalék). 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk