Nem verte nagy dobra a kormány, hogy milyen magas hiánnyal számol

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Gazdaság

A tervezett 1 százalék helyett 3,8% lehet a hiány idén - derül ki az EU-nak leadott konvergencia-programból.

Tavaly 2 százalék után idén a konvergencia-program szerint 3 százalék feletti lesz a kormányzati szektor hiánya - írta az Európai Bizottságnak leadott jelentést szemlézve a portfolio.hu. A gazdasági hírportál megjegyzi, eredetileg - a járvány és a nyomában járó gazdasági válság előtt - 1 százalékos hiánnyal tervezett a kabinet. Mi több, a miniszterelnök már a tavalyi költségvetés parlamenti vitájában azt mondta, olyan költségvetést szeretne középtávon, amely nem hiányt termel, hanem többletet halmoz fel.

A koronavírus-járvány viszont betett ezeknek a terveknek. Már a gazdaságvédelmi csomag márciusi bejelentésekor azt mondta a miniszterelnök, hogy a kiadások megugrása, az adóbevételek csökkenése miatt 2,7 százalékos hiánnyal számolnak 2020-ban.

A konvergenci-programból ugyanakkor kiderül az is, hogy a kabinet már rosszabb forgatókönyvvel számol, és 3,8 százalékra várja az idei deficitet. 2021-ben 2,7 százalékos hiánnyal számolnak, illetve 2024-re állhat vissza az 1 százalékos deficit.

Ám miközben a gazdasági akcióterv bejelentésekor maga Orbán Viktor közölte az idei évre várt a hiánycél megemelését, most csak a programból derül ki, hogy már ezen is továbbléptek.

Abban viszont nem történt változás, hogy továbbra is 3 százalékra teszik a gazdasági visszaesést. Viszont igencsak optimisták a jövőt illetően: 2021-ben 4,8 százalékos növekedéssel számolnak, azaz Orbánék azzal kalkulálnak, hogy a gazdaság rendkívül gyorsan helyreáll a járvány visszaszorítása után, V alakú lesz a folyamat.

A kormány optimista amikor úgy számol, hogy 80 ezerrel csökken majd a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliséget idén 5,6 százalékra teszik (tavaly 3,4 százalék volt). További érdekesség - jegyzi meg a gazdasági hírportál -, hogy a kormány sem számol a forint jelentős erősödésével, az idei 350,3 után 2021-24 között 353,8-as átlagos euróárfolyam van a programban.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.