Nem verte nagy dobra a kormány, hogy milyen magas hiánnyal számol

  • narancs.hu
  • 2020. május 5.

Gazdaság

A tervezett 1 százalék helyett 3,8% lehet a hiány idén - derül ki az EU-nak leadott konvergencia-programból.

Tavaly 2 százalék után idén a konvergencia-program szerint 3 százalék feletti lesz a kormányzati szektor hiánya - írta az Európai Bizottságnak leadott jelentést szemlézve a portfolio.hu. A gazdasági hírportál megjegyzi, eredetileg - a járvány és a nyomában járó gazdasági válság előtt - 1 százalékos hiánnyal tervezett a kabinet. Mi több, a miniszterelnök már a tavalyi költségvetés parlamenti vitájában azt mondta, olyan költségvetést szeretne középtávon, amely nem hiányt termel, hanem többletet halmoz fel.

A koronavírus-járvány viszont betett ezeknek a terveknek. Már a gazdaságvédelmi csomag márciusi bejelentésekor azt mondta a miniszterelnök, hogy a kiadások megugrása, az adóbevételek csökkenése miatt 2,7 százalékos hiánnyal számolnak 2020-ban.

A konvergenci-programból ugyanakkor kiderül az is, hogy a kabinet már rosszabb forgatókönyvvel számol, és 3,8 százalékra várja az idei deficitet. 2021-ben 2,7 százalékos hiánnyal számolnak, illetve 2024-re állhat vissza az 1 százalékos deficit.

Ám miközben a gazdasági akcióterv bejelentésekor maga Orbán Viktor közölte az idei évre várt a hiánycél megemelését, most csak a programból derül ki, hogy már ezen is továbbléptek.

Abban viszont nem történt változás, hogy továbbra is 3 százalékra teszik a gazdasági visszaesést. Viszont igencsak optimisták a jövőt illetően: 2021-ben 4,8 százalékos növekedéssel számolnak, azaz Orbánék azzal kalkulálnak, hogy a gazdaság rendkívül gyorsan helyreáll a járvány visszaszorítása után, V alakú lesz a folyamat.

A kormány optimista amikor úgy számol, hogy 80 ezerrel csökken majd a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliséget idén 5,6 százalékra teszik (tavaly 3,4 százalék volt). További érdekesség - jegyzi meg a gazdasági hírportál -, hogy a kormány sem számol a forint jelentős erősödésével, az idei 350,3 után 2021-24 között 353,8-as átlagos euróárfolyam van a programban.

Figyelmébe ajánljuk