Óriási filmstúdió-komplexumot építenek Mogyoródon

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. július 27.

Gazdaság

Több speciális műterem is épülne a 40 milliárdos beruházásból. 

Astra Filmland néven 50 hektáros területen csúcstechnológiájú filmpark épül Mogyoródon egy több ütemben megvalósuló, mintegy 40 milliárd forintos beruházás részeként - tájékoztatta a filmpark kommunikációjával foglalkozó cég kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az M3-as autópálya mogyoródi leágazásánál, a már ma is működő Astra Filmstúdió mellett megépülő filmparkban a Magyarországra érkező nemzetközi stábok koncentráltan, egy helyszínen férhetnek majd hozzá a filmgyártáshoz szükséges kiegészítő szolgáltatásokhoz:

lesznek építészműhelyek, eszközkölcsönzők, jelmezraktár és utómunka-stúdió is, valamint mélyvizes medencés stúdió is épül.

Ilyen Magyarországhoz legközelebb az angliai Pinewood Studiosban érhető el - hangsúlyozzák a közleményben.

A fejlesztési tervekben szerepel még látogatóközpont, angol nyelvű filmes képzés. A tervek szerint a stúdió a legmodernebb igényeknek megfelelő egészségügyi és zöld szabványoknak is megfelel majd.

A beruházás több fázisban valósul meg, a már ma is működő Astra 1 mellett két hónapon belül nyitja meg kapuit az Astra 2, majd egy újabb szakaszban készülhet el a harmadik és a negyedik fejlesztési ütem, amelyekben a tervek szerint

elérhető lesz a repülőgépes forgatásokhoz alkalmas speciális műterem, egy komplex digitális műterem, valamint moduláris backlot, azaz külsődíszlet-technológia.

A magyar befektetők fejlesztésével megvalósuló beruházásnak köszönhetően Európa egyik legnagyobb filmgyártói kapacitása épülhet fel és ezáltal Budapest megerősítheti előnyét a régió többi filmes központjával szemben - mutatnak rá a közleményben, amely szerint jelenleg a hazai kapacitások csaknem 100 százalékban foglaltak, a magyar műtermek és filmgyártó cégek válogathatnak a megrendelők között és kénytelenek megkereséseket visszautasítani.

Rajna Gábor producert, ötletgazdát is idézi a közlemény, aki elmondta: már most több jelentős amerikai produkció érdeklődik a helyszín iránt.

Mint ismert, az elmúlt években komoly filmprodukciós ipar épült ki Magyarországon, számos nagyszabású európai és amerikai produkciót is nálunk forgattak. A Mogyoródra tervezett stúdióhoz hasonló működik Etyeken Korda Filmpark néven, de idén júniusban derült ki, hogy Budakalász határában, a Lupa-tó mellett, az Omszki-tó és a Duna-part közelében is épülne egy filmstúdió-komplexum. Ez utóbbit Garancsi István cége, a Market Asset Managament Zrt. építené. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk