Ötödével több üzemanyag fogyott tavaly, mint 2021-ben

  • narancs.hu
  • 2023. február 5.

Gazdaság

Az energia- és a klímaválság közepette is úgy vitték a hatósági áras benzint, mint a cukrot.

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint, amik a legnagyobb kúthálózatok, így többek között a Mol, az OMV, a Shell eladásait összegzik, 2022-ben a 95-ös benzin forgalma 37 százalékkal, azaz 465 ezer literrel nőtt, a normál gázolaj eladása pedig meghaladt a 2,9 milliárd litert, ami 693 ezer literrel több mint 2021-ben.

Kevesebb fogyott a prémium benzinből és gázolajból, amelyekre nem vonatkozott a hatósági ársapka.

Mindet egybevetve 4,6 milliárd liter üzemanyag fogyott hazánkba 2022-ben, ami 22,8 százalékkal haladja meg a 2021-re regisztrált 3,8 milliárd litert – írja a vezess.hu.

Ugrásszerű keresleti növekedés mutatkozik abban az időszakban, amikor még külföldiek is tankolhattak hatósági áron a kutakon, és az is pörgette az eladást, hogy a magyarok úgy érezték, olcsóbban kapják a benzint, mint a környező országokban. Így még a 480 forintos ár is alacsonynak tűnt, pedig 2021-ben benzint átlagosan 445, gázolajat 462 forintért lehetett vásárolni.

Ma, az ársapka kivezetése után Magyarországon a legdrágább az üzemanyag, akár 100-200 forinttal olcsóbbak a környező országok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk