Portfolio: gigantikus adósságot vett fel a magyar állam

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Gazdaság

Egészen pontosan 1258 milliárd forint a rekordnak számító egynapi új adósságkibocsátás.

A gazdasági portál az IFR News értesülése alapján arról számolt be, hogy szerdán a 10 éves dollárkötvényből 2,25 milliárd dollárnyi ajánlatot, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit fogadott el nemzetközi kötvénykibocsátás keretében az Államadósság Kezelő Központ. Ez a Portfolio adatai szerint a magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátása, mai árfolyamon 1258 milliárd forint.

A Portfolio cikke úgy fogalmaz: fontos hangsúlyozni, hogy ebből a minden eddiginél nagyobb (5,3 milliárd dollár) rövid távú forrásbevonási tervből következően két további rekord is született.

Egyrészt maga a 15,5 milliárd dollár elképesztően nagy összeg, nominálisan a legnagyobb egynapi befektetői felajánlás magyar államkötvényekre, és ebből is következően az ezekből elfogadott 4,25 milliárd dollárnyi ajánlat is a legnagyobb egynapi adósságkibocsátás a magyar államtól.

Az IFR News a Portfolio beszámolója szerint névtelen források alapján azt is tudni véli, hogy mire fog elmenni az akár 4,5 milliárd eurónyi friss magyar állami forrásbevonás: 2,86 milliárd eurónyi tétel 2022-ben lejáró adósságelemek előfinanszírozását szolgálja, 0,7 milliárd eurónyi forrás pedig „különböző költségvetési kiadási célokat finanszírozna, mint például infrastruktúra-fejlesztés, nyugdíjak, oktatás”. Szerepel még valamivel több, mint 500 millió eurónyi összeg, amit az EU-tól várt, de elmaradó helyreállítási források miatt kellene bevonni – ám ennek az összegnek a helytállóságát a Portfolio vitatja.

A lap kiemeli, hogy a 0,7 milliárdos úgynevezett költségvetési kiadás azért is figyelemreméltó, mert az lehet a fedezete például a nyugdíjkiegészítéssel, nyugdíjprémiummal kapcsolatos őszi kiadásoknak is, amelyek a gyors gazdasági növekedés és magas infláció miatt váltak szükségessé, vagy akár a reptér megvásárlásával kapcsolatos költségeket is takarhat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk