Rendelettel pofozgatja a jövő évi költségvetést a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. december 29.

Gazdaság

Még nagyobb hiánnyal számolnak.

A már elkészült költségvetést is felülírja egy rendelettel az Orbán-kormány. A Magyar Közlöny mai számában megjelent rendelet „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítására és kezelésére” hivatkozva a központi költségvetés kiadási főösszege 39 758 milliárd forint lesz, a bevételi főösszeg 36 358 milliárd forint. Ez 2400 milliárd forintos hiányt jelent, ami a teljes büdzsé 8,5 százaléka.

A júliusban elfogadott költségvetés még csak 7 százalékos hiánnyal számolt, de – miként azt a Telex észrevette – már december 8-án sejthető volt, hogy a költségvetést rendeleti úton átírja a kormány. Akkor ugyanis életbe lépett egy rendelet, ami kimondta, hogy a tervezet elkészítésekor nem kell alkalmazni egy 2011-es törvényt. A lap emlékeztet rá, hogy a novemberi államháztartási hiány 800 milliárd volt, ez a második legmagasabb az elmúlt 20 évben.

A jövő évi költségvetés a Költségvetési Tanács szerint „még rendkívüli takarékossági intézkedések mellett is érdemi teljesíthetőségi kockázatokat hordoz.” Ma Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, még fogják módosítgatni a rendkívüli jogrendnek köszönhetően.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk