Soros újabb cikket írt: hogyan kerülje meg az EU a magyar vétót?

  • narancs.hu
  • 2020. december 1.

Gazdaság

Javaslata szerint az EU Magyarország és Lengyelország nélkül is pénzhez jutna.

Újabb cikket írt Soros György a Project Syndicate nevű lapba (amely legutóbbi cikkére válaszként nem közölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök cikkét), ebben az uniós örökkötvények kibocsátása meleltt érvel.

Soros arról ír, hogy a járványnak súlyos gazdasági következményei vannak, az uniónak pedig jóval töb pénzre lesz szüksége, mint amit a tervezett helyreállítási alap biztosítana, és amit ráadásul a magyar és a lengyel vétó akadályoz.

"Orbán Viktor azon aggódik, hogy az új jogállami intézkedés gyakorlati határt szab a személyével, illetve a politikájával összefonódó korrupciónak. Annyira aggódik, hogy együttműködési megállapodást kötött Varsóval, ily módon magával rántva a lengyeleket is"

- írja Soros, aki a továbbiakban azonban nem Orbánnal foglalkozik, inkább azt javasolja, hogy a többi ország gyakorlatilag Magyarországot kihagyva alkalmazza a Lisszaboni Szerződésben rögzített úgynevezett "megerősített együttműködést".

Bár még nem alkalmazták, ennek keretében a tagállamok egy kisebb csoportja is tudna szorosabban gazdaságilag együttműködni, meghatározhatnak egy költségvetést és annak finanszírozását is.

Soros pedig ez utóbbira a lejárat nélküli úgynevezett örökkötvényeket javasolja, szerinte ezek előnye, hogy a tőkét soha nem kell visszafizetni, csak az évente esedékes kamatot kell előteremteni. Szerinte a tagállamoknak kellene ezeket kibocsátania, a hosszú távú befektetők pedig fogékonyak lennének rá, mert amúgy is volt igény hosszú lejáratú kötvényekre - az örökkötvénynél lehet, hogy kellene az elején prémiumot adni a befektetőknek, de ha már hozzászoktak, ez is eltűnhet.

Végül felveti, hogy ha egyes tagállamok is bocsátanak ki ilyen kötvényeket, Olaszország egyedül erre valószínűleg nem lenne képes, holott mindenkinél nagyobb szüksége lenne az előnyeire, ezért csodálatos szolidaritási gesztus lenne, ha az örökkötvényeket piacra dobó államok együtt szavatolnák az olasz kibocsátást. A végső cél Soros szerint ugyanakkor az lenne, hogy az unió megerősödve saját nevében is kiadjon örökkötvényeket.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.