Soros újabb cikket írt: hogyan kerülje meg az EU a magyar vétót?

  • narancs.hu
  • 2020. december 1.

Gazdaság

Javaslata szerint az EU Magyarország és Lengyelország nélkül is pénzhez jutna.

Újabb cikket írt Soros György a Project Syndicate nevű lapba (amely legutóbbi cikkére válaszként nem közölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök cikkét), ebben az uniós örökkötvények kibocsátása meleltt érvel.

Soros arról ír, hogy a járványnak súlyos gazdasági következményei vannak, az uniónak pedig jóval töb pénzre lesz szüksége, mint amit a tervezett helyreállítási alap biztosítana, és amit ráadásul a magyar és a lengyel vétó akadályoz.

"Orbán Viktor azon aggódik, hogy az új jogállami intézkedés gyakorlati határt szab a személyével, illetve a politikájával összefonódó korrupciónak. Annyira aggódik, hogy együttműködési megállapodást kötött Varsóval, ily módon magával rántva a lengyeleket is"

- írja Soros, aki a továbbiakban azonban nem Orbánnal foglalkozik, inkább azt javasolja, hogy a többi ország gyakorlatilag Magyarországot kihagyva alkalmazza a Lisszaboni Szerződésben rögzített úgynevezett "megerősített együttműködést".

Bár még nem alkalmazták, ennek keretében a tagállamok egy kisebb csoportja is tudna szorosabban gazdaságilag együttműködni, meghatározhatnak egy költségvetést és annak finanszírozását is.

Soros pedig ez utóbbira a lejárat nélküli úgynevezett örökkötvényeket javasolja, szerinte ezek előnye, hogy a tőkét soha nem kell visszafizetni, csak az évente esedékes kamatot kell előteremteni. Szerinte a tagállamoknak kellene ezeket kibocsátania, a hosszú távú befektetők pedig fogékonyak lennének rá, mert amúgy is volt igény hosszú lejáratú kötvényekre - az örökkötvénynél lehet, hogy kellene az elején prémiumot adni a befektetőknek, de ha már hozzászoktak, ez is eltűnhet.

Végül felveti, hogy ha egyes tagállamok is bocsátanak ki ilyen kötvényeket, Olaszország egyedül erre valószínűleg nem lenne képes, holott mindenkinél nagyobb szüksége lenne az előnyeire, ezért csodálatos szolidaritási gesztus lenne, ha az örökkötvényeket piacra dobó államok együtt szavatolnák az olasz kibocsátást. A végső cél Soros szerint ugyanakkor az lenne, hogy az unió megerősödve saját nevében is kiadjon örökkötvényeket.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.