Nem letiltották Orbán cikkét, csak nem volt elég jó a lapnak

  • narancs.hu
  • 2020. november 25.

Belpol

Nem felelt meg a Project Syndicate sztenderdjeinek.

Nem felelt meg az oldal által elvárt követelményeknek Orbán Viktor miniszterelnök cikke, ezért nem hozta le a Project Syndicate - válaszolta a nemzetközi médiaszervezet a hvg.hu kérdésére.

Az oldal egy hete közölte Soros György írását, amire a magyar kormányfő egy válaszcikket akart közöltetni, de állítása szerint ezt "letiltották", ezért a honlapján tette közzé.

A Project Syndicate nemzetközi irodája a hvg.hu-nak azonban azt írta, bár gyakran hoznak le államfői és kormányfői véleményeket is, a magyar miniszterelnök cikke nem felelt meg az általuk elvárt követelményeknek.

„Mint az elmúlt 25 év gazdasági, politikai és társadalmi véleménycikkeinek és elemzéseinek vezető forrása, a Project Syndicate rendszeresen publikál kiemelkedő tudósokat, üzleti vezetőket, civil aktivistákat, politikai vezetőket és döntéshozókat a világ minden tájáról, köztük számos államfőt és kormányfőt is.

Amikor arról döntünk, hogy elfogadunk-e kéretlen beadványokat, az elsődleges kötelezettségünk, hogy a nyilvános vitát előmozdítsuk.

Ez esetben arra a következtetésre jutottunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek.”

A Project Syndicate oldala szerint a formai követelmények mellett számukra az ideális kommentár egy intellektuális érvelés vagy egy stratégiai, politikai javaslat, melynek célja az olvasók tájékoztatása és a nyilvános vita előre mozdítása, de "a Project Syndicate nem veszi figyelembe azokat a cikkeket, amelyek nem teljesítik ezt a célt, vagy amelyek aláássák azt”.

Figyelmébe ajánljuk