Szinte nincs olyan vállalkozás az országban, ami független lenne  a Fidesztől
A felcsúti stadion megnyitóján

Szinte nincs olyan vállalkozás az országban, ami független lenne a Fidesztől

  • narancs.hu
  • 2019. október 16.

Gazdaság

Teljes gazdasági uralom.

Van egy vállalkozói réteg, ami kifejezetten Fidesz-közeli, és létezik egy szürkezóna, ami az együttműködőké, fehér pedig szinte már nincs is - így foglalható össze Laki Mihály, a Magyar Tudományos Akadémia kutatójának eredménye, melyet a HVG ismertet.

Azt, hogy a gazdaság pontosan mekkora hányada Fidesz-közeli, csak becsülni lehet, de pártérdekekkel együttműködő szürkezóna kiterjedtsége biztosan hatalmas, mondta a kutató.

Laki négy feltétel alapján döntötte el, ki tekinthető Fidesz-közeli vállalkozónak. Azok, akik jelen voltak vagy jelen vannak a Fidesz szellemi műhelyeiben; akik személyes kapcsolatban állnak a fő döntéshozókkal vagy olyan személyekkel, akiknek vannak ilyen kapcsolataik; akiknek a kérésére üzleti-politikai ügyleteket hajtanak végre; akiknek a gyors felemelkedése 2010 után a számukra kedvező szabályozómódosításoknak, állami beszerzéseknek is tulajdonítható. Amelyik vállalkozó legalább három szempontnak megfelel, az Fidesz-közeli, olyat viszont nem talált, akire a négyből egy sem igaz. Ha valamelyik vállalkozásra egy sem igaz, az előbb-utóbb konfliktusba kerül a hatalommal.

Laki szerint olyan időszak még nem volt, mint most, hogy a legfelső politikai vezetés és az üzleti világ között ennyire szoros lett volna az összefonódás.

Azt viszont nem tudja megtippelni, hogy mikor lehet visszatérni a valódi piacgazdasághoz.

Figyelmébe ajánljuk