Újabb gigacég építhet akkumulátorgyárat Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2023. május 17.

Gazdaság

A Volkswagent is kiszolgáló kínai Sunwoda nálunk építi meg európai bázisát, de még nem tudjuk, melyik településen.

Hamarosan belép az európai piacra a Sunwoda, Kína egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, és egyebek mellett gyár építését tervezi Magyarországon - írja a VG.hu. Eddig annyit tudunk, hogy a Sunwoda Electronics Ltd. együttműködési megállapodást írt alá az SK IE Technology nevű céggel, amely egyébként a nálunk már gyártókapacitással rendelkező dél-koreai SK csoport leánya. Ez azért fontos, mert arra utal, hogy a világ két, akkutechnológiában vezető státuszú ázsiai nagyhatalma kooperációja történik.

A Sunwoda 2022-ben tőzsdére lépett Svájcban, akkor már sejthető volt, hogy európai terjeszkedésre készül. Most arról is beszámol a cég közleménye, hogy első körben a magyar piacon vetné meg a lábát.

A Sunwodát 1997-ben alapították, és 15 éve, 2008-ban indította el hivatalosan az elektromos járművek akkumulátor-üzletágát. Jelenleg a világ kilencedik legjelentősebb akkumulátorgyártó cége, és az utóbbi években jelentősen fejlődött, amivel nyomába ért a a CATL-nek és a BYD-nek is. Tavaly a Volkswagen a Sunwoda akkumulátorait választotta a hibrid járműveihez, de a kínai cég beszállít a Renault és a Nissan csoportnak is. Éves kapacitása 40 gigawattóra, és a következő két évben 138 gigawattórára növelné.

Miként a VG.hu megjegyzi, magyar oldalról nem történt hivatalos tájékoztatás a Sunwoda hazai terjeszkedésével kapcsolatban, de ez nem jelenti azt, hogy a cég közleménye nem felel meg a valóságnak. Az akkumulátorgyárak gazdaságpolitikája pártpreferenciától függetlenül népszerűtlen a magyarok körében. A gazdasági lap megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de nem érkezett válasz. Szijjártó Péter azonban épp a napokban járt Kínában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk