Ujhelyi István szerint a kormány szándékosan késik az agrárpályázatok kiírásával

  • narancs.hu
  • 2023. július 9.

Gazdaság

Úgy tűnik, a kormány azért nem írta még ki az agrárpályázatokat, mert nem tudja kifizetni az önrészt.

Néhány hete összeszólalkozott Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, miután Ujhelyi nyilvánosságra hozta, hogy számos magyar agrárvállalkozó és gazda panaszkodott nála a régóta ki nem írt friss agrárpályázatok hiánya miatt. „Akkor azt a megfejtést találtam a leginkább valószínűnek, hogy

a kormány az elhibázott gazdaságpolitikájának eredményeként olyan súlyos pénzügyi gondokkal küzd, ami miatt nem képes a hivatkozott uniós pályázatok állami önrészét kifizetni és ezért inkább sunyiban ki sem írja azokat.

Tudniillik a kabinet igen jelentős, mintegy 80 százalékos társfinanszírozást vállalt, ami a teljes keret ismeretében nem kicsi tétel. Ha tehát nincs kiírt pályázat, akkor nincs egyelőre kiadás sem, így spórol az Orbán-kormány a magyar gazdálkodókon, miközben hazug módon Brüsszelre mutogat” – írja Ujhelyi.

A területalapú támogatások menetrendszerűen érkeznek, ezzel nincs is semmi probléma, a tavaly évvégén elfogadott stratégiai terv alapján elindítható pályázatok azonban továbbra sincsenek kiírva, „hiába állítja ennek az ellenkezőjét a kormány.”

Ujhelyi utánajárt, mi az oka a visszatartott agrárpályázatoknak. „Nagy István agrárminiszter még próbálta elkenni a dolgot, de az a válaszlevelében jövőidőben szereplő mondat, miszerint: a Közös Agrárpolitikai Stratégiai Terv részeként lehívható források az »ágazattal egyeztetve, fokozatosan fognak megjelenni« már előrevetítette, hogy a kancelláriaminiszter lekezelő kijelentései – mondjuk úgy – nem fedték teljesen a valóságot.”

Az Európai Bizottság által elfogadott stratégiai terv szerint Magyarországnak mintegy 8,4 milliárd euró (nagyjából 3180 milliárd forint) áll rendelkezésére, ebből legalább 2 milliárdot éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzésekre, valamint agrár-ökológiai programokra, 186 millió eurót pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására kell fordítani.

Az Európai Bizottság nevében Janusz Wojciechowski agrárügyekért felelős uniós biztos azt a tájékoztatást adta, hogy a tagállamok feladata dönteni a hivatkozott pályázatok időzítéséről, a magyar kormány a kérelmezési időszak megnyitásával pedig elvben már idén áprilisban megkezdte a program végrehajtását. Wojciechowski hozzátette, hogy a „magyar kormány úgy döntött, később teszi közzé az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) keretében kiírt pályázati felhívásokat”.

Az uniós biztos levele szerint a magyar kormány arról tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy csak akkor fogja elkezdeni az elfogadott stratégiai terv alapján felhasználható források pályázatainak kiírását, ha a korábbi hét éves uniós költségvetés pályázati időszakából még megmaradt forráskeret teljesen kiürül.

Ujhelyi István szerint ez azt jelenti, hogy a kormány még nem írta ki a hivatkozott agrárpályázatokat, vagyis „hazudott erről és a nálam jelentkező gazdák, illetve vállalkozók felháborodása több mint jogos.” A kormány bár kiírhatta volna már ezeket a lehetőségeket, de „a pénzhiány és az igazmondás hiánya miatt” ezt tudatosan nem teszi meg. „Egy újabb eset, amikor lebukik a sunnyogó, hazug kormány. Sajnos, a NER időszakában ez mindennapos” – mondja Ujhelyi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk