Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t
vajna.jpg

Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t

  • narancs.hu
  • 2019. április 16.

Gazdaság

A vevő egy rejtélyes 60 éves cinkotai nő volt.

A G7 arról ír, hogy Andy Vajna nem sokkal az után, hogy 2015 végén megszerezte a Tv2-t, 2016-ban már túl is adott rajta.

Mindez azért nem derült ki eddig, mert az új tulajdonost  nem jegyezték be, pedig 2016 és 2018 között közel 20 milliárd forintot fizetett a TV2-t birtokló cégnek. Ezt a pénzt ugyanis csupán előlegként fizették ki.

A BusinessHelp Kft. hivatalosan csak az pár napja tűnt fel a csatornát birtokló cég, a Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC) tulajdonosaként.

A BusinessHelp Kft. egy darab részvényt épp két héttel ezelőtt az MBC-ben, és ugyan csak minimális, 0,02 százalékos részesedést szerzett, ezzel nagyot szakíthat. A G7 azt írja, amíg a MBC osztaléka nem éri el a 21 milliárd forintot, csak ők vehetnek ki pénzt a vállalatból. Nyilván nem ingyen. A cégiratok szerint  MBC már 2016 végén kötött egy megállapodást a TV2 eladásáról, a vevő azonban azóta nem vette nevére a csatornát. Előleg formájában viszont 2018 novemberéig 19,86 milliárd forintot fizetett be a cégbe.

A cinkotai cég ráadásul nem maga rendelkezett milliárdokkal, a teljes összeget kölcsönkapták valakitől. A lap szerint „az apró cinkotai vállalkozásra csak azért volt szükség, hogy a kereskedelmi csatorna végleges vevője ne közvetlenül vásárolja meg a TV2-üzletrészt, hanem egy közvetítőn keresztül.“

Nem sokkal Andy Vajna halála előtt a cinkotai nő túladott a vállalkozásán, a cég új tulajdonosa pedig egy bizonyos Fári Ádám. Ő Takarékbank vezérének, Vida Józsefnek a jobbkeze a lap szerint, és maga Fári is a Takarékbankban dolgozik. Vida maga hétfőn jelentette be, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a Tv2 megvásárlásáról.

Az is kiderült, hogy Szijj László évek óta százmilliókkal hitelezi az MBC-t. Szijj László Mészáros Lőrinc üzlettársa, és Mészáros Szijjal és Vidával együtt birtokolja az MKB Bankot.

Hogy nem Vajna volt a Tv2 valódi tulajdonosa erősíti az a tény is, hogy a producer halála után pár nappal már megjelentek Mészáros emberei a csatorna vezetésében.

Figyelmébe ajánljuk