Vučić 2026 nyarára számol a Budapest-Belgrád vasútvonal elkészülésével

  • narancs.hu
  • 2023. november 3.

Gazdaság

Újvidék és Szabadka között már 2024 decemberégi végeznének a szerbek, a mi részünk kicsit tovább tart.

2026 nyarára készülhet el a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakasza – mondta Aleksandar Vučić szerb államfő. A Világgazdaság szerint a politikus még a belgrádi központi vasúti pályaudvar átadóján beszélt erről októberben.

Mint elmondta a munkálatokat 2024 decemberéig befejezik a szerbek az Újvidék és Szabadka közötti 108 kilométer hosszúságú vonalon, ahol akár 200 kilométer per óra sebességgel is haladhatnak majd a vonatok, de hozzátette, a Vajdaság más részein is újra kell építeni majd a vasutat, többek közt a Pancsova–Nagybecskerek–Nagykikinda és Zombor vonalon.

A felújítás a magyaroknak rettentő drága lesz, ugyanis nagyon leromlott a Budapest-Kelebia vasútvonal állapota, de a kormány szerint azért éri meg, mert rengeteg kínai áru jön majd Pireuszból, és Magyarország lehet Kína logisztikai és vámközpontja, tehát jó sok bevételünk lesz. Emiatt aztán a vasútvonalat kínai hitelből is építjük.

A megtérülés azért elég sokatmondó: mivel a vámbevételek négyötöde az európai közös kasszát illeti, így a várható forgalommal számolva 130 és 2400 év közé becslik azt az időt, amikor megtérül ez a felújítás.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk