Zuhanórepülésben a forint: Finoman, de beszólt Varga Mihálynak Matolcsy jegybankja
Matolcsy György

Zuhanórepülésben a forint: Finoman, de beszólt Varga Mihálynak Matolcsy jegybankja

  • narancs.hu
  • 2018. június 28.

Gazdaság

Újabb csörte az MNB és a minisztérium között: Matolcsyék szerint nem spekuláció miatt zuhan a forint.

Soha ilyen gyenge nem volt még a forint, mint ma, ez azonban egyelőre nem zavarja az MNB-t. Egy euróért ma már majdnem 329 forintot is elkértek, és noha a gyenge forint nem egyértelműen rossz a magyar gazdaságnak – a sokat exportáló cégek például jól járhatnak –, egy sor negatív következménye is van a drága valutának. Megnőhet az államadósság (hiszen annak jelentős része devizában van), és a devizahitelek törlesztői is nőnek. Mivel a külföldön vásárolt áruk forintban kifejezett ára is megnő, az importáruk megdrágulnak, ami növelheti az inflációt, nem is beszélve arról, hogy aki külföldre megy nyaralni, annak jobban a zsebébe kell nyúlnia. Mindezek ellenére nincs igazi botrány a majd’ 329 forintos euróból, ami a kisebbik probléma. A nagyobbik baj az, hogy a forint esését most még meg tudná akadályozni a jegybank, ám úgy tűnik, nem áll szándékában a beavatkozás. Ebből most még nem feltétlenül van baj, de ha tovább folytatódik a forint esése, akkor előfordulhat, hogy annyira elszáll az árfolyam, hogy már a jegybanki beavatkozás sem tudja megállítani a forintot, és annak már komoly következményei lehetnek.

Matolcsy György

Matolcsy György

Fotó: MTI

A forint esését elsősorban az okozza, hogy míg a világ vezető jegybankjai kamatemelésbe kezdtek (szigorítanak a válság után bevezetett laza monetáris politikán), addig a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank kitart az alacsony kamatok mellett (0,9 százalék az alapkamat). Egy kamatemeléssel tehát be lehetne avatkozni, ám ezt egyelőre nem kívánják megtenni, legalábbis ez derül ki az MNB közleményéből:

Törvényi mandátumának megfelelően a Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Álláspontját a Monetáris Tanács a múlt héten ismertette közleményében és a hozzá kapcsolódó inflációs jelentésben. Az MNB elnöke a Költségvetési Tanács tagjaként folyamatosan tájékoztatja a kormányt a makrogazdasági környezetről és annak változásairól. Nem osztva Kovács Zoltán kormányszóvivő véleményét, az MNB sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni.

Azaz, míg a gyenge forint hatása a dráguló importon keresztül nem növeli az árakat, a jegybank nem avatkozik közbe. Izgalmas azonban a közlemény utolsó mondata is, melyben azt írják, nem osztják Kovács Zoltán véleményét.

Ez ugyanis egy alig rejtett odaszúrás nem csak Kovács Zoltán kormányszóvivőnek, de Varga Mihály pénzügyminiszternek is.

Ugyanis mind Kovács, mind Varga arról beszéltek korábban, hogy a forint zuhanását spekuláció okozza, ám a jegybank szerint szó sincs spekulációról.

Arról már korábban is lehetett hallani, hogy Matolcsy György és Varga Mihály nem kedvelik egymást, mert rivalizálás van köztük, hogy ki legyen a magyar gazdaság első számú irányítója.

Figyelmébe ajánljuk