„Egy lapnak a sorsát az olvasók határozzák meg” – Hol él ez az ember?

  • narancs.hu
  • 2016. október 13.

Hírnarancs

Brutálisan szigorít a lengyel kormány az abortusztörvényén. Tarsoly Csaba áldozat.

Bob Dylané

az idei irodalmi Nobel-díj. E váratlan fordulatot az első döbbenet és/vagy felháborodás után még sokáig emészthetjük. Mindenesetre: éljen soká!

false

Mégis szigorítaná a lengyel kormány az abortusztörvényt

Úgy tűnik, visszatér eredeti eszelős elképzeléséhez a lengyel Jog és Igazságosság Párt, és tovább szigorítja az abortusztörvényt – írja a 444.hu. A múlt hétfőn Lengyelországban és világszerte tartott nagyszabású tiltakozás után azt a látszatot keltette a párt, mintha a tiltakozások elérték volna céljukat.

Múlt héten több tízezren tüntettek a szigorítás ellen

Múlt héten több tízezren tüntettek a szigorítás ellen

 

Jarosław Kaczyński, a kormánypárt vezére ehhez képest bejelentette, hogy pártja még az életképtelen vagy súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő magzatok abortálását is megtiltaná. „Törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is – amikor a gyermek biztosan meghal vagy súlyos fejlődési rendellenessége van – szüléssel végződjenek, hogy a gyermeket meg lehessen keresztelni, el lehessen temetni és neve legyen” – jelentette ki.

Csak abban az esetben tennének kivételt, ha a terhesség az anya életét is veszélyezteti. Lengyelországban jelenleg is nagyon szigorú a szabályozás: a terhességmegszakítás kizárólag egészségügyi okokból, az anya vagy a magzat veszélyeztetettsége vagy nemi erőszak miatti terhesség esetén lehetséges csak. Az új szabályozás az utóbbi két felmentő okot is kizárná.

Vége a „Földet a gazdáknak” programnak

195 ezer hektárnyi állami földet passzoltak el 270 milliárd forintért – állítólag minden forint az államadósságra megy el.

Megkezdődött a Quaestor-vezér tárgyalása

Tarsoly Csaba egyelőre mindent tagad, és koncepciós ügyről, a Quaestor direkt bedöntéséről beszélt.

Lázár János beszólt a Népszabadság kiadójának

Egy korábbi újság jelezte a Népszabadság helyét a csütörtöki kormányinfón. Fiala János kérdezte a Népszabiról Lázár Jánost, aki ilyet szólt: „Furcsállnám, ha a kormánynak kellett volna megmentenie a Népszabadságot, de amúgy sem kereste meg a Népszabadság kiadója a kormányt, hogy segítségre volna szüksége, de egyébként vajon az adófizetők pénzéből kellett volna megsegíteni a Népszabadságot?”

false

 

Fotó: MTI

 

A hvg.hu tudósításából az is kiderült, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter finoman beszólt a Mediaworksnek, mert mindehhez hozzátette: „Egy lapnak a sorsát az olvasók határozzák meg, akik előfizetnek vagy megveszik az újságot. Elbocsátáskor fair eljárás jár az újságíróknak is, meg másnak is, így elvárható volna, hogy ne verjék át a munkatársakat.” Ezt követően Lázár a Fidesz-barát Pesti Srácok küldöttével a folyami halászatról diskurált.

Colleen Bell a sajtószabadságról

üzent. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete kommentár nélkül idézett az amerikai alkotmány első kiegészítéséből (First Amendment) a Facebookon. „A Kongresszus nem alkot törvényt vallás alapítása vagy a vallás szabad gyakorlásának eltiltása tárgyában; nem csorbítja a szólás- vagy sajtószabadságot; nem csorbítja a népnek a békés gyülekezéshez való jogát, valamint azt, hogy a kormányhoz forduljon panaszok orvoslása céljából.” Az időzítés erősen arra utal, hogy a Népszabadság megszüntetése alkalmából üzen a hivatal.

De az amerikai nagykövetség munkatársai meglátogatták a Népszabi munkatársait az ideiglenes szerkesztőségükben is, a látogatók között volt Eric Watnik sajtó- és kulturális tanácsos is.

Brutális fairtás történt

a fővárosi Duna-parton. A Dráva utcában minden fát kivágtak. A pusztítást a Fővárosi Önkormányzat rendelte el. Eddig nem derült ki, miért. A XIII. kerület útfelújításra hivatkozva adott engedélyt 28 fa kivágására, és éppen ennyi pótlására kötelezte a fővárost.

Fekete listára kívánkoznak

Már több mint 500-an tiltakoznak Kálomista Gábor ellen. A nagy hatalmú producer a Kút című filmben dolgozókkal szembeni személyes bosszúból (vonatkozó véleménycikkünk itt olvasható) filmeseket rugdosott ki saját, készülő produkcióiból. A tiltakozók névsora egyre bővül, a teljes lista itt található, a tiltakozó levél pedig pl. itt.

Orbán Viktor évértékelőjén

Kálomista és Andy Vajna Orbán Viktor évértékelőjén

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.